Zeytinlikleri yok edecek yönetmelik değişikliği

Güncelleme 3 Mart 2022, 16:37

Tarım Orkam Sen Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, zeytinlik alanların maden sahalarına dönüştürülmesinin önünün açılmasına tepki göstererek “Bu talana izin vermeyeceğiz” dedi.

Madencilik Yönetmeliği’nin 115. maddesine eklenen bir fıkra ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesi, madencilik faaliyetleri için zeytinliklerin taşınması, taşınan, yok edilen zeytinlik alan kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesi kararlaştırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e ek bir madde koyarak zeytinliklerin maden sahalarına çevrilmesinin önünü açmasına tepki gösteren Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam Sen) Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden konuyla ilgili açıklama yaptı. Özden, “Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilecek” dedi.

“MADEN LOBİLERİNİN KÂR HIRSI BU YÖNETMELİĞİN ÇIKMASINA SEBEP OLDU”

İktidarın “ülkenin elektrik ihtiyacını” gerekçe göstererek zeytinliklerde maden ocağı açılmasına izin verdiğini söyleyen Özden, “Maden Yönetmeliği’nin ‘tarım arazilerinde madencilik faaliyetlerini’ düzenleyen maddesine ekleme yapıldı. Buna göre, ‘ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması’ durumunda zeytinlikte madenciliğe izin verilecek. Madencilik yapan firmanın ‘faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi’ yeterli olacak. Ancak bu, yetişip meyve vermesi onlarca yıl alan zeytinlikleri yok edecek. Maden lobilerinin kâr hırsı bu yönetmeliğin çıkmasına sebep oldu” ifadelerini kullandı.

“YERLİ ÜRETİMİ DE YERLİ ÜRETİCİYİ DE BİTİRDİ”

Yasa değiştirilmeden yönetmelikle böyle bir değişiklik yapılmasının hukuken uygun olmadığını belirten Özden, “Yasaya aykırı. Bu değişiklik zeytinlikleri bütün madenlere açacak. Daha önce kaç kez Zeytin Kanununu değiştirilmesi denendi, açılan davalar sonucu karar geri çekildi. Bu kararı da yargıya taşıyıp geri çekilmesi için mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Tütün, buğday, şeker üretimini yok ettiler, sıra zeytinliklere geldi. İktidar yanlış tarım politikalarıyla tamamen dışa bağımlı ve ithalata dayalı tarımsal modelle, yerli üretimi de yerli üreticiyi de bitirdi” diye konuştu.

“BU TALANA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir yandan zeytin bahçelerinin gençleştirilmesi için destek verirken diğer yandan var olan bahçeleri madencilerin kar hırsı ve rantına yol açacak kararlara imza atmasının kabul edilecek bir durum olmadığına dikkat çeken Özden, “Tüm dünyada yaşanan ekonomik krizle beraber ve bunu yanında ekolojik kriz ve gıda krizi baş gösterirken böyle kararların çıkmasının vahim bulmaktayız. Bir an önce bu yanlıştan dönülmelidir. Tarım Orkam Sen olarak Hukuki süreci başlatacağız ve bu sürecin takipçisi olacağız. Biz bu talana izin vermeyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Başa dön tuşu