
Güncelleme 28 Mayıs 2022, 18:09
Cumhuriyet Anaokulu ve Yenişehir İlçe Milli eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Romanya, İrlanda, İsveç, İtalya ve Belçika ortaklığıyla Erasmus+ KA220 kapsamında gerçekleşen “I ExistWith Art Project/Sanatla Varım” projesinin sergisi Forum Mersin’de açıldı. Serginin açılışı Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Mehmet Necmeddin Dinç tarafından gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili Cumhuriyet Anaokulu’ndan yapılan açıklamada, projenin temel amacının, sanat eğitimi alanında son yıllarda yaşanan kuramsal gelişmeleri ve bu gelişmeler ışığında geliştirilen sanat öğretimi yöntem ve tekniklerini erken çocukluk dönemi sınıf uygulamalarına uyarlamak ve bunun sonucunda bir erken çocukluk sanatı hazırlamak olduğu kaydedildi. Avrupa ve Türkiye’deki okullara yönelik eğitim programının hedef kitlesinin erken çocukluk dönemi çocukları, aileleri, öğretmenleri olduğu söylenirken, eğitimi destekleyenlerin ise eğitim merkezi pedagogları olduğu ifade edildi.
DEZAVANTAJLI ÖĞRENCİLERE SANAT EĞİTİMİ
Küreselleşen dünyada yaratıcı, dijital, oyun temelli, doğa merkezli, geri dönüşüm odaklı sürdürülebilir sanat eğitimine duyulan ihtiyacım erken çocukluk dönemini kritik hale getirdiği vurgulanan açıklamada, “Araştırmalar, çocuğun sanat eğitimi ile doğayı keşfettiğini, yaratıcı ve özgün düşünme ile gelecekteki bütüncül gelişiminin sağlanacağını belirtmektedir. Erken çocukluk döneminde sanat eğitimi çocukların kişisel, sosyal, bilişsel ve fiziksel gelişimlerine büyük katkı sağlamaktadır. Ancak erken çocukluk eğitimi veren anaokullarında, tüm gelişim aşamalarını ve alanlarını destekleyen, engelli ve dezavantajlı öğrencilere uyarlanmış bir sanat programı bulunmamaktadır. Yapmış olduğumuz proje bu eksikliği tamamlamak için Avrupa’daki okullarla bir araya gelmiştir. Erken çocukluk dönemi gelişim için kritik öneme sahip olduğundan, oluşturulan program anaokullarının ihtiyaç ve hedeflerini karşılamasını destekleyecektir. Türkiye ve Avrupa’daki okulların işbirliği ile erken çocukluk döneminde bir sanat eğitimi programı geliştirmek; eğitim paydaşlarının ve anaokullarının geleceği için büyük önem taşımaktadır. Çünkü programa, ortaklığımız dışında başka okullar da ihtiyaç duymaktadır” ifadelerine yer verildi.
MOBİL SANAT ATÖLYELERİ AÇILACAK
Proje kapsamında öncelikli hedefler ise şöyle sıralandı: “Erken çocukluk döneminde yenilikçi ve özgün öğretim yöntem, teknik ve materyallerini içeren bir eğitim programı hazırlamak, dezavantajlı ve engelli öğrencilere ve ayrıca uzaktan eğitim çalışmalarına uyarlanması, süreç odaklı öğrenci merkezli “Sanat Değerlendirme Tablosu” hazırlamak, teorik ve deneysel ile birlikte eğitime olanak sağlayan Sanat Atölyeleri kurmak, öğrencilerin istek, ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda Sanat Atölyelerinin gelişim alanlarına evrensel bir boyut kazandırmak, engelli ve dezavantajlı öğrenciler için Sanat Atölyelerinin revize edilmesi, interaktif sanatın bir türü olan “artgame” etkinliklerinin anaokullarına hem sınıf içinde hem de dijital olarak uyarlanması, sanat eğitimi programları geliştirmek için yetkili kurumlarla işbirliği yapmak, bilim, doğa ve sanatın buluştuğu çevre dostu ‘eko sanat etkinlikleri’ geliştirmek, geri dönüşüm ve sanat eğitimini entegre ederek geri dönüştürülebilir sanat malzemeleri yaratmak.” Eğitime erişimi olmayan öğrenciler için “Mobil Sanat Atölyeleri”ninde oluşturulacağı projede, dışavurumcu sanat yöntemiyle engelli, dezavantajlı ve mülteci çocukların zihinsel iyileşmesi için “sanat terapisi” uygulanacak ve okul ve kurumların stratejik planlarına erken çocukluk sanat eğitiminin entegre edilmesi desteklenecek.