Vali Pehlivan, Türk-Arap Ülkeleri İş İnsanları Derneği 19.Kuruluş Yıldönümüne katıldı

Güncelleme 26 Eylül 2022, 14:27

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türk- Arap Ülkeleri İş İnsanları Derneği’nin (TURAB) 19. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen programa katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan programda TURAB Genel Başkanı Fahri Kuş açılış konuşması yaptı.
Programda bir konuşma yapan Valimiz Ali Hamza Pehlivan, ”Türk Millet olarak, uluslararası ilişkilere, sadece kazanç gözüyle bakmayan, sadece çıkar gözüyle bakmayan bir medeniyetin temsilcisiyiz. Bizim medeniyetimiz insan odaklı bir medeniyet, vicdan odaklı bir medeniyet insani ilişkilere, insani değerlere odaklandığınızda zaten onun arkasından ticari ilişkiler, ekonomik ilişkiler de geliyor ve bu ilişkiler çok daha sağlam oluyor.” dedi.
Konuşmasının devamında Vali Pehlivan, “TURAB 19. yaşını kutluyor. 2003 yılında yola çıkmış ve şu an itibarıyla Türkiye ile birlikte 7 Türk Cumhuriyeti ve 22 Arap ülkesinin oluşturduğu bir yapı, ve yola çıktığı günden bugüne önemli mesafeler kat etme gayreti içerisinde olmuş bir dernek. Ülkemiz geçtiğimiz 2021 yılında ihracat konusunda yeni rekorlar elde etti ve 225 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz bu ihracatın beşte biri TURAB’ın faaliyet alanı içerisindeki ülkelere oldu. Bu da yaklaşık 25 milyar dolara tekamül ediyor. Genel rakamlara baktığımızda, ülkemizin en çok ihracat yaptığı, en çok ticari ilişkiler içerisinde olduğu ilk 50 ülkenin 15’i gene TURAB’ın faaliyet alanında olan ülkeler.
Mersin ilimizde, kuruluşu hukuki olarak Mersin’de bulunan firmalarımızın geçen yıl yapmış olduğu 2,6 milyar dolar ihracatın da 1 milyar doları gene TURAB’ın ilgi alanındaki ülkelere yapılmış.
Bizim millet olarak da devlet olarak da genel anlayışımız insanı, insanın huzurunu, mutluluğunu önceliklendiren bir anlayıştır. Hani Şeyh Edebali öğüdünde diyor ya; ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’. Bizim genel anlayışımız budur.
TURAB 2003 yılında Mersin İlimizde kurulmuş. İlimiz cennet misali güzel Türkiye’mizin güzelim doğasıyla, deniziyle, tarımıyla, sanayisiyle birçok alanda ön plana çıkan özellikleri ile ve son dönemde yine turizmde attığı adımlarla inşallah kendinden çok daha fazla bahsettirecek. Bu manada hem ilimizdeki hem de Akdeniz bölgemizdeki ekonomik hareketlilik uluslar ve uluslararası düzeye her geçen gün daha etkin bir şekilde yansıyacaktır.
TURAB’ın 19. kuruluş yıldönümünü kutluyorum. Çalışma ve faaliyetlerinde başarılar diliyorum.” İfadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından TURAB Genel Başkanı Fahri Kuş tarafından Vali Pehlivan’a teşekkür plaketi takdimi yapıldı. Gecenin anısına toplu fotoğraf çekilmesinin ardından program sona erdi.
Başa dön tuşu