Vali Pehlivan, aşure lokması etkinliğine katıldı

Güncelleme 16 Ağustos 2022, 11:25

Mersin Valisi  Ali Hamza Pehlivan Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanlığı tarafından her yıl Muharrem ayında düzenlenen ‘Aşure Lokması’ Etkinliği’ne katıldı.

Programda konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan, İslam inancında Muharrem ayının  müstesna bir yere sahip olduğunu ve tarih boyunca birçok hadisenin bu ay içerisinde meydana geldiğini belirtti.

Konuşmasının devamında Vali Pehlivan; “Peygamberler tarihine baktığımızda da Hz. Adem’in duasının kabul edilmesi, Nuh Peygamberin gemisinin tufan’dan kurtulup cudi dağına oturması, Hz. Musa’nın firavun zulmünden kurtulması gibi dönüm noktası niteliğindeki birçok hadisenin Muharrem ayı içerisinde gerçekleşmiş olduğu bilinir. Bununla birlikte Muharrem ayı her bir Müslümanın, her insanın içini acıtan,yüreğini sızlatan Kerbela gibi hüzünlü bir hadisenin de ayıdır. Kerbela’da Sevgili Peygamberimizin göz bebeği Hz. Hüseyin efendimizin ve beraberinde 70’i aşkın arkadaşının şehit edildiği günü de kapsar. Kerbela olayı haksızlığa ve zulme karşı bir duruş,boyun eğmeyiştir. Sadakatten ve birlikten yana olmanın da bir simgesidir, asırlara sarih mesajıdır.

Haksızlığın ve zulmün karşısında duran; hakkın, adaletin, vefanın, sadakatin ve erdemin yoluna baş koyan Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının bu elim hadisedeki asil duruşu ve haksızlıklar karşısındaki onurlu mücadelesi bütün Müslümanların gönlünde taht kurmalarını sağlamıştır.

Bu menfur hadiseyi gerçekleştirenler, O’na ve yakınlarına bu zulmü reva görenler ise bütün Müslümanların,bütün insanların vicdanında mahkûm olmuştur.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetlerinde, İçişleri Bakanlığımızın genel koordinasyonunda, illerde Valilikler olarak Cemevleri ile yakın iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışmalar, istişareler yapıyoruz.

Tarih boyunca olduğu gibi birliğimizi beraberliğimizi pekiştirerek, varsa sorunların üstesinden hep beraber geleceğiz.

Son dönemde ulusal ve uluslararası arenada devletimizin, milletimizin elde ettiği başarıları çok somut bir şekilde hep birlikte görüyoruz ve özgüvenimiz daha da artıyor. Biz milli ve manevi değerlerinden,birlik ve beraberliğinden güç alan bir milleti ve medeniyeti temsil ediyoruz. Bu güç her alana yansımaktadır.”dedi

Aşure’nin binlerce yıl içerisinde birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin bir sembolü haline geldiğini belirten Vali Pehlivan, Biz “Ne olursan ol gel” deyip Mevlana gibi dünyayı dolaşır yine birbirimizi buluruz, biz “sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz” diyen Yunus Emre gibi dolaşır ve yine sevgide buluşuruz, biz “İncisen de incitme” diyen Hacı Bektaşi Veli gibi hoşgörü paydasında bir araya gelir, sarılır, kenetlenir ve geleceğe emin adımlarla yürürüz. Aşurenin tadı gibi ağzımızın tadı da hiçbir zaman bozulmasın. Mersin olarak da ülke olarak da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik ve beraberliğimiz daim olsun inşallah.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda programı düzenleyen Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hasan Kılavuz ve emeği geçenlere teşekkür eden Vali Pehlivan, “Başta Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseyin efendimiz olmak üzere Kerbela şehitlerini ve bütün şehitlerimizi saygıyla, rahmetle yad ediyorum. Muharrem Ayı’nın, Aşure Lokmasının hayırlara vesile olmasını, diliyorum.” şeklinde konuştu.

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hasan Kılavuz ise programda yaptığı konuşmasında, Kerbela olayı ve Muharrem ayında hakkında bilgiler verdi.

Açılış gülbengi ve semah gösterisi yapılmasının ardından program, aşure lokması dağıtımı ve sonrasında Ender Balkır konseri ile devam etti.

 

Başa dön tuşu