“Suç duyurusunda bulunun

Güncelleme 19 Nisan 2022, 12:56

HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık, belediyelerin veteriner hekimsiz uyuşturucu iğnelerle hayvan toplamasının suç olduğunu öne sürerek, hayvanseverlere, “Suç duyurusunda bulunun” çağrısı yaptı.

Hayvanların Yaşam Hakkı Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkanı Nesrin Çıtırık, belediyelerin veteriner hekim olmadan uyuşturucu iğnelerle hayvan toplaması yapmasının suç olduğunu söyleyerek hayvanseverlere ve valiliklere çağrıda bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Çıtırık, “Belediyeler kısırlaştırma yapmıyor, hayvanlar çoğalıp vatandaş şikâyetçi ve mustarip olunca da çoğu kez uyuşturucu oklu iğne ile toplayıp, birazını yakalarken öldürüyor kalanları da başka ilçelere ve kırsala atıyor. Hayvanlar bir taraftan üreyip çoğalırken öte yandan sürekli katlediliyorlar, belediyeler eli ile” dedi.

“NARKOTİK SUÇ”

Bu toplamaların yüzde 99’unun geceleri gizlice yapıldığını çünkü başka ilçelere ve kırsala dağlara gizlice atıldıklarını söyleyen Çıtırık, “Eğer bunu yapan belediyeler hakkında Valilik, Savcılık ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunursak, belediyelerin özellikle başka ilçelere ve kırsala hayvan atmalarını da önlemiş ve kendi kısırlaştırma ünitelerini kurmaya zorlamış oluruz. Köpeklerin belediyelerin ‘izbandut’ toplama ekiplerince, başında veteriner olmadan oklu iğne ile toplanması narkotik suçtur, TCK’ye göre yargılama olur. Bu yakalama sırasında ölen hayvanlar olursa yeni 7332 sayılı yasa ile 28/A maddesi olarak eklenen adli cezalar kapsamında ‘bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ hükmü çerçevesinde cezalandırılması için Tarım İl veya İlçe Müdürlüğünün savcılığa suç duyurusunda bulunmasını da talep etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“İLAÇLAR SADECE VETERİNER HEKİM TARAFINDAN KULLANILABİLİR”

5996 Sayılı Kanun ile uyuşturucu madde sınıfına giren narkotik anestezik ilaçların, sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabileceği hükmüne dikkat çeken Çıtırık, “5996, 5199 ve TCK’ya göre, Uyuşturucu ilacın yetkisiz kişilerce kullanılması için emir veren, ilacı veren, uyuşturucuyu uygulayan herkes, başta belediye başkanı olmak üzere, talimatı veren Veteriner İşleri Müdürü ve uygulayan görevliler, taşıyan belediye ve taşeron araçları hakkında TCK. 188.Maddeleri ilgili fıkraları gereğince, ekli yazıdaki örnek resmi yazıda olduğu gibi, adli, idari, narkotik işlem talep ediniz” diyerek sözlerini tamamladı.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu