Sanayi Odaları ICCI 2022 Konferansına damga vurdu

Güncelleme 19 Mart 2022, 11:22

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın desteği ile Sektörel Fuarcılık ve Kojentürk Derneği tarafından, 16-18 Mart 2022 tarihleri arasında 26.ncısı gerçekleştirilen Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük uluslararası enerji fuarı ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı önemli oturumlara ev sahipliği yaptı.

 

İkinci gün 17 Martta, Ankara Sanayi Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Adana Sanayi Odası Başkanlarının yer aldığı “Türkiye Sanayisinde Verimli Büyüme” paneli, geniş dinleyici katılımı ile gerçekleştirildi.

 

YALIN ÜRETİMDE YÜZDE 150’LERE VARAN VERİMLİLİK ARTIŞI 

 

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Dijitalleşme ile birlikte 4. Sanayi devrimini yaşıyoruz. Dünyadaki rekabet ortamında sürdürülebilir olabilmek ve fark yaratabilmek için enerji kaynaklarının verimli kullanılması gerekiyor. Paris Anlaşması ile birlikte sürdürülebilirlik konusu konuştuğumuz önemli konular arasında yer alıyor. Bu konu, Dünyadaki değişim, iş yapış şekillerini ve verimliliği de etkiliyor. Bu dönüşüme, Türkiye ve sanayiciler olarak ayak uydurulabilmesi için verimliliğin artırılması, kaynakların verimli kullanılması ve endüstri 4.0 yıkıcı rekabetine katılması gerekiyor. 2019’da Türkiye’nin ilk model fabrikası ile endüstri 4.0 ve yalın üretim için yola çıktık. Gerçekleştirdiğimiz eğitim ve farkındalık ile birlikte yüzde 150’lere varan bir verimlilik artışı sağlandı. Ayrıca, Türkiye’de son yıllarda GES ve RES’ler için de ciddi yatırımlar yapıldı ve yapılmaya da devam edecek. Akkuyu’ daki 4 büyük santralin devreye girmesi ile Türkiye’nin yüzde 5-10’unu karşılayacak baz enerjide oradan gelecek. Sanayi Bakanlığı ile de 4’üncü nesil yeni nükleer santrallerimiz ve yerli milli santralimizin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bunların 3’üncü nesil santrallerden farklı olarak daha güvenli, patlama olmaması, çekirdek erime riski gibi imkanlardan uzak ve ucuz olması çok önemli” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “Dijitalin içerisinde büyük bir dünya var. Bu ortam içerisinde işletmelerin rekabet edebilmesi için verimliliğin ön plana çıkarılması gerekiyor. Verimlilik için yeni makinalara gerek yok, işletmelerdeki makinaları ne kadar verimli kullandığımıza bakmak lazım. Bu anlamda, elektrik ve çalışan sayısını düşürerek verimlilik artırılabilir. Verimliliğin artırılmasının yanında da dijital dönüşümü hızlandırmak önemli. Yenilenebilir enerjide güneşten ne kadar fazla yararlanılabildiği çok önemli çünkü artık rekabet edebilmek için kaynakları verimli kullanmaktan başka çare yok. Gaziantep bu konuda oldukça önemli bir şehrimiz. Türkiye’nin büyüme rakamlarına bakıldığında bizim ilimizde bu büyüme rakamları 2 katına kadar çıkıyor. Halı, makarna, ambalaj, tarımsal gıda gibi pek çok üründe özellikle pandemi sürecinde üretim ve ihracatımız oldukça fazla” ifadelerinde bulundu.

 

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, “Ülkenin kendi enerjisini kendisinin üretmesi çok önemli bir nokta. Ayrıca, kalkınmanın sağlanabilmesi ve ülkenin büyümesi için de ihracat ve üretim olmazsa olmaz konular arasında geliyor. Çünkü baktığımızda ihracat olmazsa büyüme, gelişim ve ilerleme sağlanamaz. Bunların gerçekleşmesi için de belli konuların dikkate alınması büyük önem taşıyor. Devlet tarafından destek verilmesi ve bunların devam ettirilmesi gerekiyor. Bu anlamda, ilçe bazlı teşvikler artırılmalı ki insanlar kendi memleketlerinde kalarak üretim yapabilsin ve bunun sonucunda ekonomiye bir katkı sağlayabilsin. Ayrıca, bunun yanında sanayi alanları üretmek de oldukça kritik. Sanayi olmadan ekonomik anlamda gelişmek mümkün olmaz” açıklamalarına yer verdi.

 

Büyük bir ilgiyle takip edilen oturumun ardından stantları ziyaret eden Sanayi Odası Başkanları, katılımcı firmaların yetkilileriyle gerçekleştirdikleri ikili görüşmelerde yapılabilecek önemli iş birliklerini değerlendirdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Başa dön tuşu