Sağlıkçılar iş bıraktı

Güncelleme 1 Temmuz 2022, 16:55

Sağlık çalışanları, Ceza Yönetmeliği” diye adlandırdıkları “Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin hekimlerin cezalandırıldıklarını ve haklarının gasp edildiğini ileri sürerek, “Ceza Yönetmeliği geri çekilsin” çağrısında bulundu.

Mersin’deki sağlık çalışanları,  Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl yürürlüğe konulan ve “Ceza Yönetmeliği” diye adlandırdıkları “Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin geri çekilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle iş bıraktı. Hekim ve Sağlık Çalışanları Birliği Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim Birliği)  öncülüğünde Mersin Toros Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, “Hakkınız ödenmez dediniz, ödemediniz” ve “Özlük haklarımızı alacağız” dövizleri açarak, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganı attı.

“MÜCADELEMİZ KARŞILIKSIZ KALDI”

Eylemde konuşan Hekim Birliği Toros Devlet Hastanesi Temsilcisi Müne Köybaşı, “30 Haziran 2021 günü; Pandemi tüm Dünyayı esir almış ve Hekimler esir edilmişken, tüm Dünyada Hekimlere hakları verilirken hatta ülkemizde Hekimler alkışlanırken ve Sağlık Bakanlığı Hakkınız Ödenemez demişken ne yazık ki aynı Sağlık Bakanlığı aynı dönemde aile hekimlerini ‘Ceza Yönetmeliği’ ile cezalandırmaya başlamıştır. Ceza Yönetmeliği ile biz aile hekimlerinin iş güvencemiz kalmamış, özlük haklarımız gasp edilmiş, konuşmalarımız yasaklanmıştır. Ceza Yönetmeliğinin geri çekilmesi için verdiğimiz mücadele karşılıksız kalmıştır” dedi.

“TALEPLERİMİZ KARŞILANMADI”

Yönetmeliğin, sağlık çalışanlarının hak ve taleplerini karşılamadığını söyleyen Köybaşı, “1 Aralık 2021 tarihinde TBMM’de kabul edilen hekimlerin maaş ve emeklilik haklarındaki iyileştirme konulu kanun daha iyisi yapılacağı vaadi ile geri çekilmiştir. Ancak tüm itirazlarımıza rağmen 23 Haziran 2022 günü yayımlanan ‘Gasp Yasası’, 1 Aralık 2021 tarihindeki teklifin çok gerisindedir ve daha önceki eylem kararlarında dile getirdiğimiz temel maaş ve diğer özlük hakları taleplerimizi karşılamadığı aşikardır. Gasp Yasası ile Hekimlere verilen sözler gasp edilmiş ve yerine getirilmemiştir. Sözde özlük haklarına yönelik düzenleme ile temel maaş ve sabit ödemelerimize 1 kuruşluk dahi artış yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM SAĞLANMIYOR”

Gasp Yasası ile hekimlerin, başından beri itiraz ettikleri performans sistemine daha da zorlandığını belirten Köybaşı, “Diğer taraftan geçici görevlendirme, mobbing, tıbbi standartlara aykırı muayene süreleri, sağlık personeli ihtiyacı gibi sorunlarımız devam etmektedir ve bir çözüm sağlanmamıştır. Bu sebeplerle ‘mesleki hak ve menfaatlerimiz için; Acil Servis, doğum salonu, diyaliz üniteleri, 112, onkoloji poliklinikleri, adli vakalar ve tüm yatan hasta hizmetleri gibi acil ve özellikli birimler hariç olmak üzere, tüm sağlık kurumlarımızda ve Aile Hekimliği Birimlerinde meşru iş bırakma eylemi kararı alınmıştır” diyerek sözlerini tamamladı.

Başa dön tuşu