Raziye’nin katiline ağırlaştırılmış müebbet istendi

Raziye Oskay’ı öldüren Barış Can Uçuk hakkında hazırlanan iddianamede, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Güncelleme 15 Nisan 2022, 11:14

Raziye Oskay’ı öldüren Barış Can Uçuk hakkında hazırlanan iddianamede, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Mersin’in Toroslar ilçesinde 10 Ocak’ta Raziye Oskay’ı (24) katleden Barış Can Uçuk’a ilişkin hazırlanan iddianame tamamlandı. Uçuk hakkında, Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından “Tasarlayarak öldürme” ve “Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma” suçlamasıyla  iddianame hazırlanırken, Mersin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı. İlk duruşması 31 Mayıs’ta görülecek olan davanın iddianamesi hakkında konuşan aile avukatı Işıl Akan, Raziye Oskay olayının tüm diğer kadın cinayetlerinde olduğu gibi ne münferit, ne de tesadüfi bir olay olduğunu söyledi.

“KADINA YÖNELİK HİÇBİR ŞİDDET YUMUŞATILAMAZ”

Raziye Oskay’ın çocuk yaştan itibaren Barış Can Uçuk’un sistematik taciz ve tehditlerine maruz kaldığını belirten Avukat Akan, Raziye’nin ‘çok sevdiğini’ söyleyen bir erkek tarafından sokak ortasında katledildiğini söyleyerek, kadına yönelik hiçbir şiddetin ‘sevgi’, ‘aşk’ gibi sözcüklerle yumuşatılamayacağına vurgu yaptı. Oskay’ın uzun yıllar baskı, taciz ve tehditler altında her gün ölmekten korkan, her gün işe giderken önünü arkasını kontrol etmek zorunda kalan bir kadın olduğunu söyleyen  Akan, “Fail Barış Can Uçuk 2017 yılında Raziye Oskay’ın evine ateşli silahla saldırıda bulundu, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘silahla tehdit’, “konut dokunulmazlığını ihlal” gibi suçlardan yargılandı ancak bir buçuk ay tutuklu kaldıktan sonra serbest kaldı. Fail serbest kalmasının hemen ardından eylemlerine devam etti.  Takip edilen ve izini kaybettirmek için başka kente gitmek zorunda kalan Raziye, fail tarafından izinin bulunması üzerine Mersin’e ailesinin yanına geri döndü” ifadelerini kullandı.

“DEFALARCA ŞİKAYETÇİ OLDUK”

2021’de failin artan eylemleri nedeniyle hakkında şikayetçi olunduğunu hatırlatan Akan, “Cinsel saldırı, şantaj ve tehdit suçlarından halen soruşturması devam eden bir savcılık dosyası daha var. Bu dosyada fail adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Serbest kaldıktan sonra uzaklaştırma kararlarını hep ihlal etmiş. Her gün Raziye’nin iş yerine gitmiş, her gün tehdit mesajları atmaya devam etmiş. Bu vahim durum ve delilleri sunmak sureti ile adli kontrol kararlarına itiraz edip Raziye’nin artık can güvenliğinin olmadığı yönünde dilekçeler verdik. Ne yazık ki fail tutuklanmadı. Geldiğimiz noktada fail hiçbir zaman durmak bilmedi ve gencecik bir kadını sokak ortasında katletti” şeklinde konuştu.

 “RAZİYE TASARLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ”

İddianamenin içeriği hakkında konuşan Akan, şöyle devam etti: “Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Nisan’da iddianame hazırlandı. Sanık hakkında ‘Tasarlayarak öldürme’ ‘Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya bulundurma’ suçundan dava açıldı.  ‘Tasarlayarak  öldürme’ suçunun kanunda tanımlanan cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.  İddianame içeriğinde, sanığın Raziye’yi uzun yıllardır sistematik bir şekilde baskı, tehdit, zor ve cebir altında tuttuğuna özellikle değinilerek, Raziye’nin gerek psikolojik olarak, gerekse de hukuki olarak verdiği mücadeleye delilleri ile birlikte detaylı olarak yer verilmiştir. Sanığın Raziye’nin evinin civarında dolaştığına, olaydan önce civarda keşif yaptığına, olay sabahı Raziye’nin evinin civarına gelerek, evden çıkmasını beklediğine ve gelirken de silahla geldiğine değinilmiş ve bu nedenle de sanığın Raziye’yi ani ve herhangi bir fevri hareket sonucunda değil, aksine tasarlayarak öldürdüğüne yer verilmiştir. Bu şartlarda sanığın Raziye’yi önceden tasarlayarak öldürdüğünün hukuken de kabul edilerek dava açılması isabetli olmuştur.”

“İYİ HAL İNDİRİMİNİ KABUL ETMİYORUZ”

Kadın katliamlarında katillerin “olay sırasında cinnet geçirdim”, “çok sevdim”, “namus”, “erkekliğime laf etti” gibi bahanelerinin “iyi hal indirimi” almak için öne sürüldüğünü ve hukukçular olarak erkeğe karşı “iyi hal indirimini” kabul etmediklerini kaydeden Akan, bu tür eylemlerin “kadın düşmanı” eylemler olduğunu söyleyerek, “Bu davada Raziye’nin kadın düşmanı saldırıların bedelini canı ile ödediğini unutmadan, sanığın en ufak bir ‘tahrik’ ya da ‘iyi hal indirimi’nden yararlanmaması için var gücümüzle çalışacağız. Gerek kadına yönelik bu ağır saldırılara karşı toplumsal bir tepki oluşturmak, gerekse de Raziye’nin katilinin indirimsiz bir şekilde en ağır cezayı alması için bizimle birlikte herkesi dava sürecini takip etmeye ve desteğe davet ediyoruz” dedi.

Başa dön tuşu