Özbekistan’ın yatırım olanakları tanıtıldı

Güncelleme 10 Mart 2022, 11:23

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine Özbekistan’ın yatırım olanakları tanıtıldı. Özellikle inşaat sektörüne yönelik ciddi fırsatlar barındıran ülke, eğitimli genç nüfusu ve düşük üretim maliyetleriyle emek yoğun sektörlerin de ilgisini çekti.

Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde ‘Özbekistan Ülke Tanıtım Toplantısı’ düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır ile Özbekistan Cumhuriyeti Adana Fahri Konsolosu İlker Medeni’nin de katıldığı toplantıda Fahri Konsolos Yardımcısı Fatih Açıl, Özbekistan hakkında genel bilgiler paylaşıp ardından bu ülkeye neden yatırım yapılması gerektiğini 10 maddede özetledi. Açıl bu maddeleri Özbekistan’ın merkezi bir konumda bulunması, pazar büyüklüğü, ekonomik istikrarının bulunması, yatırım için özel bölgeler ve teşviklerin bulunması, düşük üretim maliyetlerine sahip olmaları, uygun yatırım altyapılarının bulunması, endüstriyel çeşitlilik ve dönüşüm bulunması, Türk iş insanlarına ayrıcalıklar tanınması, liberal reformlar ve kardeşlik hukuku başlıklarında topladı.

Özbekistan’ın Orta Asya’nın tam merkezinde bulunduğunu ve bölgedeki diğer tüm ülkelere Özbekistan üzerinden ulaşımın mümkün olduğunu kaydeden Fatih Açıl, ayrıca 36 milyonluk nüfusuyla bölgenin en büyük pazarlarından biri olduklarına dikkat çekti. Zengin yer altı zenginlikleri bulunduğuna işaret eden Açıl, ülkede altın, doğalgaz, bakır, gümüş, uranyum bulunduğunu, doğalgaz üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer aldıklarını söyledi. İthal ettikleri ürünleri makine, endüstriyel ürünler, kimya, gıda, hammadde ve demir – metal ürünleri olarak sıralarken ihraç ettikleri ürünlerin yakıt ve doğalgaz olduğunu dile getirdi. Özbekistan’da 19’u sanayi biri tarım biri de turizm olmak üzere 21 adet organize sanayi bölgesi bulunduğunu ve buralarda yatırımlara çeşitli teşvikler sağlandığını dile getiren Açıl, yatırımda en önemli gerekçe olarak düşük üretim maliyetlerini gösterdi. Eğitimli genç nüfus ve 150-200 dolar aralığındaki uygun işçilik ücretleriyle özellikle tekstil gibi emek yoğun sektörlere önemli fırsatlar sunduklarına dikkat çeken Açıl, Türk yatırımcılara ise çok daha özel ayrıcalıklar tanındığını sözlerine ekledi.

Başa dön tuşu