KUYU VE DAR ALANLARDAN YARALI TAHLİYE EĞİTİMİ

Güncelleme 20 Ağustos 2024, 15:17

Mersin İtfaiyesi Eğitim Şube Müdürlüğü’nün hazırladığı eğitim programı sayesinde itfaiye teşkilatımız daha donanımlı ve daha güçlü bir yapıya kavuşuyor.

ATA Eğitim Merkezi’nin kurulmasıyla Dünya standartlarında itfaiyecilik eğitimi alma şansına kavuşan Mersin İtfaiye Teşkilatı, bilgi ve tecrübesiyle her geçen gün daha da güçleniyor.

Özellikle bölgemizde sık rastlanan vakalar üzerinde eğitimlerini yoğunlaştıran Mersin İtfaiyesi Eğitim Şube Müdürlüğü, Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü Dağcılık Arama ve Kurtarma Amirliği personellerine yönelik (Kuyu ve Dar Alanlardan Yaralı Tahliye Eğitimi) düzenledi.

Arama Kurtarmada Uzman Eğitimci Selçuk POLAT tarafından verilen eğitimde; kuyuya düşen bir insanın kurtarılma operasyonu uygulamalı olarak yapıldı. Cansız manken kullanılarak gerçekleşen kurtarma senaryosunda kuyuya düşen bir insanın kısıtlı şartlarda olay yerindeki ağaç, kaya gibi doğa şartları değerlendirilerek bir kurtarma nasıl yapılır ayrıntılarıyla işlendi.

Kurtarma operasyonu kuyuda gaz ölçümü yapılarak başladı. Ardından kuyuya temiz hava solunum cihazı indirilip, kuyuda bulunması muhtemel gazların dışarıya tahliyesi sağlanarak kuyuya Oksijen takviyesi yapıldı. Kurtarmacı kuyuya indirilerek kuyudaki insanın canlı ve cansız olma durumuna göre kuyudan çıkarılma planı belirlendi.
Mağdurun canlı ve cansız durumuna göre (A ) ve (B) planlı 2 farklı senaryo uygulandı.
A Senaryosuna göre mağdurun canlı olduğu varsayılarak ilk olarak kuyudan yaralının tahliyesi gerçekleştirildi. Kuyudan çıkarılan yaralı güvenli alana alınıp sağlık ekiplerine teslim edildi.

Mağdurun cansız olduğu B senaryosunda ise ilk olarak kurtarmacı kuyudan çıkarıldı, daha sonra cansız bedenin tahliyesi sağlandı.

Yardım bekleyen her canlının imdadına koşan Mersin İtfaiyesi, Eğitim Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği bilgi teknik ve tecrübesini artıran eğitimleriyle daha etkin bir teşkilat oluyor.

Başa dön tuşu