Kızıltan: “Sanayi elektrik tarifesinin düzeltilmesi şart”

Güncelleme 14 Ekim 2022, 20:26

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, 1 Eylül’de yapılan 54,8’lik zamla birlikte ticari elektrik birim fiyatını geçen sanayi elektrik tarifesi birim fiyatlarını değerlendirdi. Artışın üretim için tehlike arz ettiğine dikkat çeken Kızıltan, “Üretimde girdi maliyetleri artıyor müdahale edilmeli” dedi.

Sanayi elektrik tarifesi ilk kez ticari elektrik tarife birim fiyatlarının üzerine çıktı. Artışı, “Üretimde tehlike çanları çalıyor” sözleriyle değerlendiren Kızıltan, böyle devam ederse sanayicilerin sanayici tanımından çıkmak isteyeceğine dikkat çekti. Sanayicinin üretimin önemli girdi kalemleri arasında yer alan elektriği uygun maliyetle temin edebilmesi gerekliliğini vurguladığı değerlendirmesinde Kızıltan şu ifadelere yer verdi:
“Eskiden üreticileri sanayici olmaları için teşvik ederdik. Çünkü sanayi elektriği ticari elektrikten %25-30 daha ucuzdu. Sanayi elektriğinin avantajı vardı. Bu uygun fiyat üretime destek veriyordu. Üreticiyi destekleyen bir mekanizma vardı. Ama gelinen son noktada, 1 Eylül itibariyle sanayi elektriğine %54,8 zam yapıldı. Üretici gerçekten çok zor durumda. Üretimin zaten zor olduğu, riskli olduğu bir ekonomide bu uygulama kabul edilemez. Enerji en önemli üretim maliyet kalemlerinden birisidir.  Üreten cezalandırılır konuma gelmiştir. Bu şekilde nasıl üreten bir ülke olabiliriz?  1 Eylül itibariyle ticarethanelerde 30 Kwh altı tüketim (vergiden arındırılmış çıplak fiyatla)  2.36 TL, 30 Kwh (kilovat saat)  üstü ise 3.27 TL iken; sanayi elektrik tarifesi Kwh 4.04 TL’dir. Sanayi elektriği tarifesi birim kilovat fiyatı ticari elektrik birim fiyatını geçmiştir. Bu % 54,8 zam kabul edilir bir şey değildir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuyu acilen gündemimize aldık. Bu konuda sanayiciyi destekleyen tedbirlerin alınması talep etmekteyiz.”

 

Başa dön tuşu