Kırmızı mercimek üretiminde artış bekleniyor

Güncelleme 20 Haziran 2022, 16:44

Ulusal Baklagil Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, bu yıl hem verimin fazla olması hem de hava şartlarının olumlu yönde seyretmesi nedeniyle kırmızı mercimek üretim rakamlarında artış yaşanacağına dikkat çekerek, “Üretimin geçen yıla kıyasla yüzde 75 artarak yeniden 2017 yılı seviyesi olan 400 bin tona ulaşması beklenmektedir” dedi.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, kırmızı mercimekte tamamlanmak üzere olan hasat sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kırmızı mercimek alanlarındaki rekolte tahmini amacıyla her yıl incelemelerde bulundukları bilgisini veren Özdemir, bu incelemelerin sonucunu kamuoyuyla paylaştı.

YAŞANAN KURAKLIK VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Ülkemiz bakliyat üretimi ve ihracatında kırmızı mercimeğin ayrı bir önemi olduğunu belirten Özdemir; Türkiye bakliyat üretiminin yüzde 22’sini ve ihracatının yüzde 37’sini kırmızı mercimeğin oluşturduğu bilgisini verdi. Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü tarafından yayınlanan son verilere göre ülkemizin, dünya kırmızı mercimek üretiminde dördüncü, ihracatında ise üçüncü sırada yer aldığını söyleyen Özdemir, “2017 yılında kırmızı mercimekte üretim hacmi 400 bin ton ile son on yılın en yüksek seviyesindeydi. Özellikle geride bıraktığımız yıl yaşanan kuraklık ve olumsuz iklim koşulları nedeniyle dünya genelinde olduğu gibi üretim hacmi geriledi ve ülkemizde 228 bin tona düştü” ifadelerini kullandı.

BU YILKİ HASAT 400 BİN TONA ULAŞACAK

Bu yıl hasat sezonu tamamlanmak üzere olan kırmızı mercimek ekim alanlarında ve alınan verimde artış olduğuna dikkat çeken Abdullah Özdemir, şöyle devam etti: “Geçen yıl dekar başına 88 kg olan mahsul verimi bu yıl 130-150 kg seviyesinde bulunuyor. Bu yıl hem verimin fazla olması hem de hava şartlarının olumlu yönde seyretmesi nedeniyle kırmızı mercimek üretim rakamlarında artış olacak. TÜİK tahminlerine göre kırmızı mercimekte üretimin geçen yıla kıyasla yüzde 75 artarak yeniden 2017 yılı seviyesi olan 400 bin tona ulaşması beklenmektedir.”

“ÜRETİCİLERİMİZ DAHA FAZLA ÜRETİME ÖZENDİRİLMELİ”

Hem pandemi süreci hem de geride kalan yıl rekoltenin düşük olması dolayısıyla bir önceki yıldan devreden fazla stok bulunmadığını kaydeden Ulusal Baklagil Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, bu yıl öncelikli hedefin ilk etapta iç piyasa talebinin karşılanması, ikinci aşamada ise ithal ürünler yerine kendi üretimimiz olan yerli mahsullerin ihracat pazarlarına gönderilmesi olduğunu belirtti. Özdemir; “Ekim alanları, alınan verim ve bunun sonucunda rekoltede yakalanan bu ivmenin artarak devam etmesi sektör olarak en büyük arzumuzdur. Bu bağlamda Devletimizden beklentimiz gen merkezi Türkiye olan kırmızı mercimekte bir sonraki ekim sezonu için uygulanacak politikaların, teşviklerin, desteklerin ve bu doğrultuda yapılacak çalışmaların sektörümüz ile koordinasyon içerisinde şimdiden belirlenerek üreticilerimizin daha fazla üretime özendirilmesidir” dedi.

Tarım ve gıda sektörünün öneminin çok daha iyi anlaşıldığı bu dönemde kendi kendine yeterlilik hedefi doğrultusunda kırmızı mercimekte geleneksel ekim alanlarının yanında nadas alanlarının ve atıl arazilerin kullanımının sağlanmasının ve verimi artıracak çalışmaların kilit rol oynadığına dikkat çeken Özdemir; “Böylece yerli mahsuller ile hem iç tüketimin karşılanması hem de mevcut ihraç pazarlarının korunarak yeni pazarlara ulaşılması mümkün olacaktır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Başa dön tuşu