Kıbrıs gazileri silah arkadaşlarının kabirlerini ziyaret etti

Güncelleme 1 Nisan 2022, 13:27

K K T C ‘nin Kuruluşu’nun 38. Yıldönümünde 38 Mersinli Kıbrıs Gazisi Kıbrıs’ta Şehit Silah Arkadaşlarının Kabirlerini Ziyaret Etti…

Mersin Valiliği ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) iş birliğinde organize edilen “KKTC’nin Kuruluşu’nun 38. yıldönümünde 38 Mersinli Kıbrıs Gazisi Kıbrıs’ta Şehit Silah Arkadaşlarının Kabirlerini Ziyaret Ediyor” adlı proje tamamlandı.

“Ben Geldim Kardeşcağızım” sloganı ile 24 – 28 Mart 2022 tarihleri arasında düzenlenen proje kapsamında 38 Mersinli Kıbrıs gazi ve 12 kişiden oluşan proje ekibi ile birlikte toplamda 50 kişiden oluşan kafile, Silifke Göksu Oteli’nde Silifke Kaymakamlığı ve Silifke Belediye Başkanlığınca onurlarına verilen yemeğe katıldıktan sonra, törenle Taşucu Limanından Kıbrıs’a uğurlandı.

Yürütücülüğünü MEÜ adına Rektör Danışmanı Prof. Dr. Murat Yakar, Silifke Uygulamalı Teknoloji İşletmecilik Yüksekokulu Öğr. Gör.  Koray Gidirişlioğlu ve Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Deniz Çopur Güldağ’ın yaptığı projeyle ilgili bilgi veren proje yürütücülerinden Koray Gidirişlioğlu, projenin ilk gününde gaziler ve proje ekibinin Lefkoşa’da bir dizi ziyaretlerde bulunduğunu ifade etti.

İlk olarak Lefkoşa’da sırasıyla Türk Mukavemet Teşkilatı Başkanı Yılmaz Bora ve Genel Sekreteri Çetin Serez, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından ayrı ayrı kabul edildiklerini söyleyen Öğr. Gör. Koray Gidirişlioğlu, Lefkoşa’daki protokol ziyaretlerinin ardından gaziler ve proje ekibini Magosa’daki Doğu Akdeniz Üniversitesi misafirhanesine yerleştiklerini ifade etti.

Projenin ikinci gününde, gazilerin Kıbrıs Barış Harekâtında önemli gelişmelere sahne olan yerlerin gezildiğini, ardından ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Boğaz şehitliği ziyaretleriyle gazilerin şehit silah arkadaşlarıyla buluşturulduğunu aktaran Öğr. Gör. Koray Gidirişlioğlu, projenin üçüncü gününde ise önce Atlı ve Sandallar köylerinde bulunan toplu mezarlarda katledilen şehitlerin kabirleri ziyaret edildiğini daha sonra ise uzun yıllardır kapalı olan Maraş Bölgesi’nin gezildiğini, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin gaziler onuruna verdiği yemeğe katılım sağlanması ile ise planlanan ziyaretlerin tamamlandığını söyledi.

Proje boyunca KKTC yetkililerince üst düzeyde ağırlandıklarını, gazilerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı tarafından yoğun sevgi gösterileriyle karşılandığını ifade eden Öğr. Gör. Gidirişlioğlu, projeyi gelecek nesillere ulaştırma adına gazilerin 1974 Barış Harekâtı ile ilgili unutamadıkları anılarından oluşan bir kitabın da hazırlanacağını ve gazilerin hem 1974 Barış Harekâtı sırasında yaşadıkları hem de aradan 48 yıl geçtikten sonra tekrar Kıbrıs’a gelerek hissettikleri duygu ve düşüncelerinin kayıt altına alınarak gerekli çekimlerin de tamamlandığını ve çok yakın zamanda bu projenin belgeselinin de yayınlanacağını söyledi.

Mersin Üniversitesi olarak gerçekleştirdikleri ve Türkiye’de ilk olan Çanakkale ve Sarıkamış projelerinin ardından yine alanında Türkiye’de bir ilk olan Kıbrıs projesini de gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Öğr. Gör. Gidirişlioğlu, bu zamana kadar yaptıkları tüm projelerde desteklerini esirgemeyen Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’ya teşekkürlerini ileterek sözlerini tamamladı.

Başa dön tuşu