IBB Avusturya Delegasyonu Üyeleri Mersin Üniversitesini Ziyaret Etti

Güncelleme 14 Eylül 2023, 10:44

İş insanlarından oluşan International Institute of Business Enterprises (IBB) Avusturya Delegasyonu üyeleri, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörlüğü’nün iş birliğiyle bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getiren “Endüstri 4.0” konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Mersin Üniversitesinde  bir dizi ziyarette bulundular.

IBB Avusturya Delegasyonu Koordinatörü Recep Tanrıkulu, IBB Başkanı Muhammed Ali Toptaş, Başkan Yardımcısı Jan Walprecht, iş insanları Holger Walprecht, Uwe Dybamer’den oluşan heyet ilk olarak Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar ile bir araya geldi. Senato Odası’nda yapılan toplantıya Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Rektör Danışmanları  Prof. Dr. İlker Fatih Kara, Doç. Dr. Erhan Arslan, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Mersin TTO Koordinatörlüğü Birim Sorumlusu Prof. Dr. Tahir Alp, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Mazmancı ve Mersin TTO Koordinatörü Abdi Kurt katıldı.

“MEİTAM ve Mersin TTO hem üniversiteye hem de bölgeye büyük katkı sunacak”

Rektör  Prof. Dr. Erol Yaşar, konuşmasına delegasyon üyelerinin iş birliği ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) ve Mersin TTO’nun hem üniversiteye hem de bölgeye büyük katkı sunacağını söyleyen Prof. Dr. Erol Yaşar, Mersin TTO’yu canlandırarak öğretim üyelerinin çalışmalarına daha çok destek vereceklerinin altını çizdi. Rektörümüz Prof. Dr. Yaşar “MEİTAM Türkiye ve bölgemiz için önemli bir laboratuvar. MEİTAM ve TTO’nun bölgemize daha fazla hizmet etmesi için çalışmalarımıza ivme kazandırdık ve bu birimlerimiz için de gerekli bütçeyi aktardık. Tüm birimlere alt yapı desteği verdik. Bu çalışmalar bize mutluluk veriyor.” dedi. Ekip ruhunun önemine değinen Prof. Dr. Yaşar, üniversitemizde birçok projenin hayata geçirildiğini ve birbirinden bağımsız olarak çalışan öğretim üyelerimizi bir araya getirerek proje sayısını artırmayı amaçladıklarını belirtti.

“Üniversite ve Sanayi İş Birliğinin Sağlanmasında Teknoloji Transfer Ofisimiz Bir Köprü Görevini Görüyor”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk de Üniversitenin ile bölgenin tanıtılması ve anlatılmasının önemine değinerek “Üniversite adına temaslar kurulunca bir takım şeylerin de olabileceğini gördük. Üniversite ve sanayici iş birliğinin sağlanmasında Teknoloji Transfer Ofisimiz bir köprü görevini görüyor. Endüstri 4.0 ve Ar-Ge çalışmalarını Türkiye’nin kaçırmaması gerekiyor. Özellikle Endüstri 4.0 gelişen ülkeler için çok daha önemli.” dedi.

Rektör Danışmanı  Prof. Dr. İlker Fatih Kara da, Endüstri 4.0 konusunda iş birliğin önemine dikkat çekerek, Endüstri 4.0’ın mühendislik fakültesinde hayata geçirilmesi için ön hazırlıklara başlayacaklarını ifade etti.

IBB Avusturya Delegasyon üyeleri daha sonra Üniversitenin Mühendislik Fakültesi akademisyenleri ile bir toplantı yaptı. Toplantıya Rektör Danışmanları Prof. Dr. İlker Fatih Kara ve Doç. Dr. Erhan Arslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Akın, Su Ürünleri Dekanı ve Mersin TTO Koordinatörlüğü (TTO) Akademik Birim Sorumlusu Prof. Dr. Tahir Alp, Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Abdi Kurt ve IIB Avusturya Delegasyonu heyeti katıldı.

“Endüstri 4.0 İki Yıl İçinde Standartlaşacak”

Toplantı Mühendislik Fakültenin tanıtım filminin izlenilmesi ile başladı. Daha sonra Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Akın fakültelerinin kuruluşu, öğretim elemanı ve öğrenci sayıları ve Erasmus programı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Prof. Dr. Akın’dan sonra IBB Avusturya Delegasyonu Koordinatörü Recep Tanrıkulu da ziyaret nedenleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Üretim yapmanın sanayi için tek başına yeterli olmadığını, sanayinin kompleks bir yapı olduğunu belirten Tanrıkulu, bu kapsamda Endüsti 4.0’ın önemine değindi ve Almanya’nın Endüstri 4.0 sürecine geçişi hakkında bilgi verdi. Tanrıkulu “Bosch, Mercedes, Siemens gibi şirketler Endüstri 4.0’a tam geçişin neden olmadığı ile ilgili çalışmalar yürüttüler. Yan sanayi de Endüstri 4.0 konusunda yüzde yüz bir uygulamaya gitmedi henüz. Dolayısıyla Almanya’da üniversiteler ve teknoparkların da içinde bulunduğu bir oluşum tarafından toplantılar yapıldı. Toplantılar sonrasında Endüstri 4.0 için bir standart olması yönünde bir sonuç çıktı. Avrupa Birliği Komisyonu ile görüşüldü. İki yıl içerisinde Endüstri 4.0 standartlaşacak. Endüstri 4.0 ile birlikte emisyon azaltılması, karbon ayak izi gibi konular da önem kazanacak. Yan sanayi, Endüstri 4.0 ve emisyon azaltılması konusunda çalışmalar yapmadıkları takdirde büyük firmalar tarafından tedarikçi listelerinden çıkarılacaklar.” dedi.

“Öğrencileriniz Sanal Gerçeklik Gözlüğüyle Almanya’daki Fabrikaları Gezebilecek”

Pandemi nedeniyle mal alımında sorunlar yaşandığı için de Avrupa’nın Çin dışında alternatif ülkeler arayışına girdiğini kaydeden Tanrıkulu, iş insanlarının Vietnam gibi ülkelere yöneldiğini ancak mesafe olarak bu ülkelerin Çin ile aynı olması nedeniyle Bulgaristan, Romanya’yı ziyaret ettiklerini söyledi. Bu kapsamda da IBB olarak devreye girdiklerini kaydeden Tanrıkulu Türkiye’nin de bu süreçte yer alması için girişimleri başlattıklarını belirtti. Tanrıkulu “Bu kapsamda üniversitelerin mühendislik fakülteleri için Mühendislik Fakültelerinde Endüstri 4.0 için bir konsept hazırlandı. Bir sınıfa Endüstri 4.0’ın bir minyatürünü yapacağız. Almanya’da beyaz eşya ve otomotiv sektöründe işbirliği içinde olduğumuz iki fabrika bulunuyor. Endüstri 4.0 işbirliğinin sağlanması halinde Türkiye’deki öğrenciler sanal gerçeklik gözlüğüyle Almanya’daki bu fabrikaları gezebilme imkânı sağlayacaklar. Ayrıca öğrenciler fabrikadaki makinelerin ayarlarını yapabilecek, makinelerle çalışabilecekler.” dedi. Almanya’da bir üniversite ile Endüstri 4.0 konusunda çalışmalar yürüttüklerini de söyleyen Tanrıkulu, bu çalışmaları Türkiye’ye taşımak istediklerini ve bu konuda da Mersin Üniversitesi’nin iyi bir pilot üniversite olacağını kaydetti.

 

 

 

 

 

 

“Endüstri 4.0’ın Türkiye’deki Sanayiye Hizmet Edebilmesi İçin Her Türlü İş Birliğine Hazırız”

TTO Koordinatörü Abdi Kurt, Endüstri 4.0’ın üniversitemizde uygulanması konusunda Mersin TTO olarak üzerlerine düşen görevleri yapmaya hazır olduklarını belirtti. Kurt “Bu, Endüstri 4.0’ın ilk uygulaması olacak ve öğrencilerimizin daha yetkin, uluslararası donanımlı mühendisler olmaları için gerekli ortamı hazırlayacak. Süreç, müfredatın geliştirilmesi, eğitim metodu ve teknolojilerinin belirlenmesi, sertifikasyon modeline karar verilmesi gibi benzeri alt süreçleri de kapsayacak ve Mühendislik Fakültesi ile birlikte yönetilecek. Mühendislik Fakültesi’nde uygulanacak bu model ile sadece bölgemize değil Türkiye’deki sanayiye de buradan hizmet verilmeye başlanacaktır.“ dedi.

“Şehir ve Bölge İçin Önem Taşıyan Her Şeye Üniversite Olarak Sahip Çıkacağız”

IBB Avusturya Delegasyonu üyeleri daha sonra Su Ürünleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Tahir Alp, Prof. Dr. Hüseyin Özbilgin ve öğretim elemanlarını ziyaret etti. Fakülte hakkında katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Alp, öğretim üyelerinin yurt içinde ve dışında çeşitli projeler yaptıklarını kaydetti. Dekan Prof. Dr. Alp “Şehir ve bölge için önem taşıyan her şeye üniversite olarak sahip çıkacağız.” diye konuştu.

 

 

Başa dön tuşu