“Hem tüketici hem üretici kaybediyor”

Güncelleme 2 Haziran 2022, 16:28

Mersin Tarım Platformu Sözcüsü Necmi Birim, süt hayvanlarının kesime gittiğini, üreticilerin üretimden çekildiğini ve süt piyasasının tamamen özel sektöre bırakıldığını söyleyerek, “Hem tüketici hem üretici kaybediyor” dedi.

Mersin Tarım Platformu, Dünya Süt Günü nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube binasında gerçekleştirilen açıklamayı, Platform Sözcüsü Necmi Birim okudu. Son zamanlarda yem fiyatlarındaki artışla 1 litre sütle 1 kilodan daha az yem alınmaya başlandığına söyleyen Birim,  Çiğ süt litre fiyatlarının düştüğünü bu düşme nedeniyle süt hayvanlarının kesime gittiğini söyleyerek, “Süt hayvanlarının kesime gitmesinin ülkemizde et boyutunda da sorunların, artarak devam edeceğinin sinyallerini vermektedir. Mayıs ayında yemin kilo fiyatı 8 TL`nin üzerindeyse, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği 1 litre sütle 1,3 kilo yem paritesiyle çiğ süt referans fiyatının 8,3 TL’den az olmaması ve teşvik priminin azaltılmaması gerekir” dedi.

“DAHA PAHALI BİR SEZON BİZİ BEKLİYOR”

Yeni çiğ süt referans fiyatının açıklanmamasının, üreticinin piyasadan çekilmesine neden olacağına dikkat çeken Birim, “Süt yemi yüzde 130, besi yemi yüzde 140 oranında artmışken, böylesi bir ortamda gerçek maliyetler üzerinde üreticiye 8,3 referans fiyatı açıklamayıp teşvik primini 1 TL’ye çıkarmazsak bizi et ve süt ürünlerinde daha pahalı bir sezon bekliyor diyebiliriz.  Raflarda artan süt ve süt ürünleri fiyatları yürütülen yanlış politikalar sonucunda oluşmuştur. Bizim süt sorunumuzu Ot-Et-Süt denkleminde yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Meralarımızı koruyup, doğal hayvancılığına devam etmemiz, yem bitkilerinin ekim alanlarını artırarak yemde dışa bağımlılığımızı azaltmamız gereklidir” diye konuştu.

“UYGULANAN POLİTİKA DEĞİŞMELİ”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticiye sahip çıkması gerektiğine işaret eden Birim, bakanlığın Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı kararlara yönelik, gerekli müdahaleleri de önceden açıklaması ya da sonradan teşvikleri açıklaması gerektiğini belirtti.  Teşvik fiyatlarının indirilmesinin bakanlığın tercihini sanayiciden yana yaptığını gösterdiğini söyleyen Birim, “Bugün uygulanan bu yanlış tarım politikaları üreticilerde mağduriyet yaratmaktadır. Özellikle küçük, orta ölçekli aile çiftçiliği yapan üreticilerin ürettiği sütün protein oranları, kaliteli yem fiyatları çok yüksek olup kullanılamadığından dolayı düşük olur. Böylece hiçbir zaman tavsiye edilen çiğ süt satış fiyatlarında satış yapamazlar” ifadelerini kullandı. “Ulusal Süt Konseyi uyguladığı çiğ süt fiyat politikası ile üreticiye sahip çıkamamış, üreticimiz girdi maliyetleri altında zor günler geçirmektedir” diyen Birim, şöyle devam etti: “Oysa geçmişte bulunan Et Balık Kurumu ve Süt Enstitüsü kapatılmasaydı, üretimdeki yapıyı çiftçilerle düzenleyip tüketiciye daha uygun fiyat sağlayabilirdi. Yem fabrikaları kapatılmasaydı biz bugün yemde dışarıya bağlı hale gelmeyecektik. Bizim tarımsal kitleri yeniden kurma, piyasanın insafına bırakmayan üreticiyi tüketiciyi koruyan politikalara dönmemiz gereklidir. Piyasanın tamamen özel sektöre bırakıldığı bir ortamda hem tüketici hem üretici kaybetmektedir.”

Başa dön tuşu