Girişimci ruhlu kadınlar panelde buluştu 

Güncelleme 9 Mart 2022, 11:41

Kadın girişimciliğinin özendirilmesi, daha çok kadının ekonomik özgürlüğe ulaşması adına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla “Kadınlar Günü Paneli” düzenlendi. Program kapsamında bir taraftan başarılı kadınların hikayeleri paylaşılarak girişimci olmak isteyen kadınlara ilham verilirken diğer taraftan bu zorlu süreçte yol gösterebilmek amacıyla çeşitli kurumların temsilcileri tarafından girişimcilik desteklerinin detayları anlatıldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Toroslar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ‘Kadınlar Günü Paneli’ düzenlendi. ‘Cesur Kadınların İlham Veren Hikayeleri’, ‘Girişimcilik Destekleri’ ile ‘Ruh Sağlığı ve Kadın’ olmak üzere üç ayrı bölümden oluşan panele MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Ayla Harp, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın eşi Oya Kızıltan, MTSO eski Meclis Başkanı Mahmut Arslan ile çok sayıda kurum ve kuruluşun kadın üye ve temsilcileri katıldı.

Çakır: “Kadınlar 21. yüzyılın öncüsü olacak”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, sözlerine 8 Mart’ın önemine değinerek başladı. Kadının haklarını mücadele ederek kazandığını hatırlatan Çakır, bu ruh ve mücadelenin günümüzde de devam ettiğini söyledi. Dünyanın 3’üncü bin yıla girerken yepyeni bir devrimden geçtiğini belirten Çakır, “Bu, sadece ekonomik ve endüstriyel bir devrim değildir. Sonuçları itibariyle bir yaşam şekli, bir sosyal devrimdir. Bilgi çağında bilgiyi elde edenler yeni dünyanın gücü olacaktır. Artık erkek dominant bir iş dünyasının, kas gücüne dayanan ekonomik yaşamı sona erdi. Yani yeni çağın öncülerinin bugüne kadar yok sayılan gençler ve kadınlar olacağını vurgulamak istiyorum. Çünkü kadınların öğrenmeye, değişime daha açık, sezgilerinin yönetim becerisinin güçlü olması yeni devrimin dayanağı olan yaratıcılığın kadınlarda daha güçlü olması kadınları 21’inci yüzyılın öncüsü yapacaktır” dedi.
Kadınların bu geleceğe hazırlanması için kendi güçlerinin farkına varması gerektiğini vurgulayan Çakır, “Kendi gücünüzün farkına varır, aranızdaki dayanışmayı güçlendirirseniz, ayrışmadan bir araya gelirseniz gelecek siz kadınların olacaktır” ifadelerini kullandı. Bu mücadelenin ilk adımının eğitim olduğuna dikkat çeken Çakır, eğitimli kadının yüksek bir medeniyet anlamına geldiğini söyledi. MTSO olarak kadınların üretici olması, üretimin içinde olup toplumda öncü olmaları adına projeler geliştirdiklerini kaydeden Çakır sözlerini, “Gelin birlikte söz verelim. Kadınlara haklarının bahşedildiği, lütfedildiği bir dünya değil, aksine haklarını söke söke aldıkları, çaba sarf eden bir kadın profili yaratmaya gayret edelim” diye tamamladı.

“Kadınlar başarılarıyla ilham verdi”
Programın ‘Cesur Kadınların İlham Veren Hikayeleri’ bölümünde toplantıya Aydın’dan online bağlanan Semra Ünal, incir cipsi ve kurutulmuş cennet elması üreterek nasıl başarı elde ettiğini, ailesinin geçimine katkı sunup çocuklarını okutabildiğini anlatırken; Locco Ahşap Sahibi Eda Kandil, eşini kaybettiği, çocuklarının henüz çok küçük olduğu bir dönemde işletmesini nasıl kurup online satışlarla yurt geneline açıldığı hakkında bilgi verdi. Bozyazı’da kurdukları  Bozyazı Dokuma ve Kültür Ürünleri Geliştirme Derneği’nin (DOKUDER) çalışmaları ve Bozyazı Kavutuna yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında Begüm Balcı’nın sunumu sonrasında Boltaç Zeytinyağ’dan Zeynep Deniz Demirel, aile şirketinde bir kadın olarak yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi.

“Destekler ve krediler anlatıldı”
Panel, girişimci olmak isteyen kadınlara sağlanan destekler ve kredi fırsatları hakkında verilen bilgilerle devam etti. Halkbank Mersin Şube Müdürü Gülbanu Somer, banka olarak kurdukları Kadınlar Akademisi aracılığıyla verdikleri eğitimler ve kadın girişimcilere sağlanan kredi olanaklarını anlattı. Türkiye genelinde 104 bin 246 kadın girişimciye 10 milyar TL’nin üzerinde kredi kullandırdıklarını bildiren Somer, Mersin’de de 15 şubede 303 kadın personel ile 1900 kadın girişimciye 235 milyon TL kredi desteği sağladıklarını söyledi.
TKDK İletişim Uzmanı Erhan Şimşek, kurum hakkında verdiği bilgilerin ardından kadınların projelerine sağlanan pozitif ayrımcılığın detaylarını anlattı. Et ve süt üretimi, yumurta ve kanatlı eti üretimine yönelik projelerde kadın girişimcilere IPARD programında artı 10 puan, işleme sektöründe ise artı 5 puan verildiğini kaydeden Şimşek, ardından desteklerin detayları hakkında bilgi paylaştı.
KOSGEB Uzmanı Oğuzhan Er kadın girişimcilere sunulan destek paketlerine yönelik sunum gerçekleştirirken Mersin Ticaret İl Müdürlüğü Şefi Mehmet Emin Şafak, özellikle kadın kooperatiflerine yönelik yürütülen çalışmaları anlattı.
Panel Ruh Sağlığı ve Kadın bölümünde Psikiyatrist Pervin Erdem’in Somatik Rahatsızlıklar, Psikolog Dr. Hicran Tülüce’nin Pozitf Psikoloji ve Klinik Psikolog Dr. Zeynep Doğan’ın Liderlik, Özgüven ve Mobbing konulu sunumlarıyla son buldu.

Başa dön tuşu