Emeklilerden iktidara kırmızı kart

Güncelleme 24 Nisan 2022, 16:54

Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Mersin Şubesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in emeklilere verilen bin 100 TL’lik bayram ikramiyesinde artış yapılmayacağını söylemesine tepki gösterdi. 

Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yapan emekliler, “İnsanca yaşamak istiyoruz” pankartı açarak, “Zam, zulüm, yoksulluk işte AKP” ve “Saraya değil, emekçiye bütçe” sloganları atıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı HoşyarSayıldız ve Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin katıldığı açıklamada, emekliler AKP’ye kırmızı kart gösterdi. Açıklamada Emekli-Sen Mersin Şube Yönetici Ahmet Karakuş, konuştu.

“HER 3 KİŞİDEN BİRİ BEN AÇIM DİYOR”

16 Nisan’da Ankara’da yaptıkları büyük emekliler mitinginde; emeklilerin sorunlarını ve taleplerini paylaştıklarını, söyleyerek, “Taleplerimiz arasında; Bayram ikramiyesi olarak, emeklilere ödenen 1100 TL’nin yeterli olmadığını belirtmiş ve bayram ikramiyelerinin güncellenerek, asgari ücret seviyesine çekilmesini açıklamıştık. Emeklilerin açlıkla boğuştuğunu, hatta ölüm sınırında yaşamlarını devam ettirdiklerini belirtmiştik. Bu nedenle yılda 2 kez verilen bayram ikramiyelerinin yılda 4’e çıkarılmasını ve her bir ödemenin en az asgari ücret tutarında olmasını talep etmiştik. Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Vedat Bilginin emeklilere yanıtı; Taleplerimizin karşılanması ve sorunlarımızın çözülmesi yerine, bütün emeklileri hayal kırıklığına uğratan bir açıklamayla; Bayram ikramiyesinde artış yapılamayacağını ve 1100 lira olarak ödeneceğini açıkladı” ifadelerini kullandı. “Bu akıl tutulması değilse ki, değildir, tükenmişliğin yönetememenin sonucudur” diyen Karakuş, bakanın bu açıklamasını kabul etmediklerini ve şiddetle kınadıklarını belirten Karakuş, “Halkla inatlaşmanın ne kendisine ne de iktidarlarına hayır getirmeyeceğini hatırlatırız. Bakan’ın halkın içine çıkmasını ve emeklilerin yüzüne bu açıklamayı yapmasını öneririz. Halktan kopmuş bir bakanlıkla, hatta iktidarla karşı karşıyayız. Bakan fanusta mı yaşıyor? Bu ülke de her üç emekliden ikisi nerdeyse açlık sınırının yarısı kadar ücret alıyor. Her 3 kişiden birisi ben açım diyor” dedi.

“Sıfır zam önerisi Bakan açısından talihsizliktir”

Bakanın bundan habersiz olamayacağını belirten Karakuş, “Enflasyon geçen bayramdan bu yana ENAG’ın açıklaması 150, TÜİK’e göre yüzde 60’ın üzerindedir. Enflasyonun bu denli yüksek olduğu görmezden gelinerek, sıfır zam önerisi Bakan açısından talihsizliktir. Böyle sorumluluktan ve gerçeklikten uzak açıklamaları emeklilerin kabul etmesi olası değildir. İnsanların Pazar artıklarını topladığı, halk ekmek kuyruklarında saatlerce sıra beklediği, faturalarını ödemek için çırpındığı bir dönemde; bayramlık alma, bayram sofrası kurma, eş dostların bir araya gelme şansı var mıdır? Bayram yapılması olanaklı mıdır? Her defasında geleneklerine bağlı olduğunu söyleyen ittifaklı iktidar; Emeklilerin hiç olmadığı kadar yoksullaştığı bir dönemde aile büyükleri olarak bayram geleneklerini yaşatma şansı var mıdır? “ diye sordu.

“HAK VERİLMEZ ALINIR”

Günü geldiğinde, emeklileri yok sayanları, emeklilerin de yok sayacağını ve gereken en güzel dersi vereceklerini vurgulayan Karakuş, şöyle devam etti: “Yazacak bir hikâyeleri kalmayanların şaşkınlığını yaşıyor, Bakan. Bu siyasi intihardır. AKP’nin ölümü gösterip, sıtmaya razı etme taktikleri emeklilerin kanacağı taktikler değildir. Bu oyunlara karnımız toktur. Siyasi iktidara sesleniyoruz derhal emeklilerin bayram ikramiyelerini asgari ücret düzeyine çekin. Aile büyükleri olarak çoluk çocukları, torunları ve eş dostları ile bir nebze de olsa birlikte, daha insanca vakit geçirmelerini engellemeyin. Çocuklarımızın, torunlarımızın yüzlerine ışıyacak gülümsemeye engel olmayın. Bütün emeklilere çağrımızdır Hak verilmez alınır. Haklarımızı alana kadar mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz.”

Başa dön tuşu