Emeklilerden ek zam talebi

Güncelleme 6 Temmuz 2022, 10:43

Emekliler, açıklanan yeni maaşların, derinleşen hayat pahalılığı karşısında emeklilerin geçimini kolaylaştırmayacağını söyleyerek, ek zam talebiyle sokağa indi.

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi öncülüğünde Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen emekliler, temel tüketim ürünlerine gelen zamlardan sonra emeklilerin yaşam koşullarının daha da zorlaştığını söyleyerek, hükümete kırmızı kart gösterdi. “Geçinemiyoruz, isyandayız” ve “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” yazılı pankartların açıldığı eylemde konuşan Tüm Emekliler Sendikası Mezitli Şube Temsilcisi Nihal Sırdaş, Türkiye’nin emekliler, işçiler, köylüler, emeğiyle geçinenler açısından git gide dayanılmaz hale geldiğini söyledi.

“KOMİK BİR ORANLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Temel tüketim maddelerine gelen art arda zamların yaşam koşullarını özellikle emekliler için akıl almaz bir şekilde zorlaştırdığını belirten Sırdaş, “Ekmeğin 5 TL, kıymanın 160 TL, peynirin ortalama 90 ile 140 TL aralığında olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Üretimin temel enerji girdisi olan akaryakıt 30 TL oldu. Elektrik, doğalgaz, su fiyatları emeklilerin aylıkları ile karşılanamayacak düzeye geldi. Ama aynı zamanda en düşük emekli maaşının (daha yeni artırıldı) 3500 TL, ortalama emeldi maaşının 4000 TL olduğu, açlık sınırının 6400 TL, yoksulluk sinirinin 21000 TL, asgari ücretin daha yeni 5500 TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Asgari ücret artık çalışanlar açısından ortalama ücret olmuştur. Bu durumda en düşük emekli maaşının 3500 lira olması kabul edilemez. En düşük emekli maaşının neredeyse açlık sınırının yarısı, asgari ücretin ise yüzde 63,5’u gibi komik bir oranla karşı karşıyayız” dedi.

“EMEKLİLER YOK SAYILIYOR”

İktidarın bahaneleri bırakmasını, TÜİK’in yalan enflasyon hesaplarına sığınmaya son vermesini talep eden Sırdaş, “Ülke tarihinde bir ilk olarak 6 ayın sonunda ek bütçe yapıldı. Bu ek bütçede ne emeğiyle geçinenler ne de emekliler yer aldı. Ek bütçe, Cumhurbaşkanlığı ödeneğinin artırılması, milletvekili maaşlarının artırılması, ve sermaye şirketlerine kaynak aktarmak için yapıldı. Emekliyle adeta dalga geçiliyor. İnsanca bir yaşam isteyenlere, açlık sınırının yarısı olan 3500 TL, aylık olarak reva görülüyor. Dini bayramlar öncesi olarak yılda 2 sefer olarak verilen ve adı ikramiye olan aslında harçlık bile sayılamayacak düzeye inen ödemeler için hiçbir iyileştirme yapılmamaktadır” ifadelerini kullandı. Emekliler yok sayılıp görmezden gelindiğini, umursanmayıp, sendikal örgütlenmelerine engeller çıkarılarak adeta ölüme terk edilmek istendiğini öne süren Sırdaş, bütün bu olumsuzluklar içinde emeklilerin haklarını istediğini, hakları için örgütlenerek taleplerini almak için her türlü demokratik haklarını kullanmakta ısrarcı ve kararlı olduğunu vurguladı.

“MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

En düşük emekli maaşının açlık sınırının üstünde olması çağrısında bulunan Sırdaş, emekli maaşlarının temmuz enflasyonu baz alınarak oransal artış yapılmasını talep ederek, “İkramiyeler yılda 4 sefer ödenmeli ve asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalıdır. Sağlıkta katkı payı uygulanmasından vazgeçilmelidir. Emekliler arasında aylık bağlamada adaletsizlik ve eşitsizliğe yol açan uygulamadan bir an önce vazgeçilerek, aylık bağlama oranında 2000 yılı öncesi oranına dönülmelidir. İnsanca bir yaşam başta emekliler olmak üzere hepimizin hakkıdır. Emekliler olarak insanca bir yaşam isteğimizden ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Başa dön tuşu