Emekliler sıkıntılarını Ankara’ya taşıyacak

Güncelleme 15 Nisan 2022, 11:20

Her geçen gün artan hayat pahalılığına karşı yoksulluk sınırının altında maaşla yaşamaya çalışan emekliler, insanca yaşayabilecek ücret ve üst üste gelen zamların geri çekilmesi için Ankara’ya yürüyecek.

Tüm Emekliler Sendikası ve Emekliler Dayanışma Sendikası, insanca yaşanabilecek emekli maaş, tüketim mallarına gelen zamların geri çekilmesi ve emekli sendikalarının örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması talebiyle Ankara’ya yürüyecek. Türkiye’nin farklı noktalarından Ankara’ya gidecek olan emekliler, 15 Nisan’da yürüyüş gerçekleştirecek, 16 Nisan’da ise Ankara Anıt Park’ta miting düzenleyecek. Mitinge çağrı için sokağa inen Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, tüm Mersin halkını ve emeklileri hakları ve insanca bir yaşam için mitinge davet etti. Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen Sendika üyelerine, Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, CHP, HDP, EMEP ve STK temsilcileri destek verdi. “İnsanca yaşamak istiyoruz” pankartının ve “Sendika hakkımız engellenmez”, “Krizin bedelini ödeyemeyeceğiz”, “Güvenli yaşam, demokratik Türkiye istiyoruz” dövizlerinin açıldığı açıklamada konuşan Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, “Biz emekliler yıllarca çalışmamızın, emek vermemizin, değer yaratmamızın karşılığı olarak bugün açlıkla, sefaletle, yok sayılmakla karşı karşıyayız” dedi.

“EMEKLİLER ÖLÜME YAKLAŞIYOR”

Her geçen gün artan hayat pahalılığının emeklileri ölüme yaklaştırdığını söyleyen Karakuş, “Maaşlarımıza yapılan yüzdelik artışlar daha aylıklarımıza yansımadan yapılan zamlarla eriyip gitmektedir. Her yeni gün temel ihtiyaç maddelerine her gün yapılan zamlar biz emeklilerin biraz daha yoksullaşması biraz daha sefalete ve ölüme itilmesi demektir. Çalıştığımız yıllar boyunca  maaşlarımızdan kesilen katkı payları yokmuş gibi sağlık hizmetlerinin her aşamasında bizden katkı payı alınmaktadır.  Bir ekmeğin 3-4 TL, bir kilo etin 130 TL, bir evin elektrik faturasının 500-600 TL, ısınma giderinin bin TL olduğu bir ülkede en düşük emekli aylığının 2 bin 500 TL olması emeklileri ölümle terbiye etmektir. Bütün bu yaşadığımız olumsuzluklara, haksızlıklara tepkimizi göstermek üzere kurduğumuz sendikalarımız ise kapatılma ile engellenmeye çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”

Emekliler artık yeter dediğini söyleyen Karakuş, emekliler olarak ilk defa kendileri için, kendi adları ve hakları için yürüdüğüne dikkat çekerek, “Maaşlarımıza zam istiyoruz, temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınsın istiyoruz, yılda en az asgari ücret tutarında 4 ek ödeme istiyoruz, sağlık hizmetlerinden katkı payı kaldırılsın, erişilebilir, güvenli sağlık hizmeti olsun, yaşlıların bakım hizmeti iyileştirilsin istiyoruz, sendikal örgütlenmemiz önündeki engeller kaldırılsın istiyoruz. Bizim olanı istiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Ankara’ya yürüyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından 16 Nisan 2022 Cumartesi günü saat 14.00’de Ankara’da Anıtpark’ta buluşmak üzere Ankara’ya yürüyoruz” diye konuştu.

Başa dön tuşu