Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem Anından İtibaren Devlet Olarak Tüm Kurumlarımızla Sahadayız

Güncelleme 9 Şubat 2023, 17:28

Mustafa AYDIN/ GAZİANTEP (MHA)
Gaziantep’te, bu şehirde görevlendirilen bakanlardan brifing aldı, Botanik Bahçesi’nde kurulan çadır kentteki incelemelerinin ardından basın açıklaması yaptı.
Gaziantep’in, Kahramanmaraş merkezli, ülke tarihinin en büyük deprem felaketinde ilçeleriyle beraber büyük yıkıma uğradığını belirten Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan, dün depremin merkezi üssü Kahramanmaraş, ardından Hatay ve Adana’da incelemelerde bulunduğunu anımsattı.
Cumhurbaşkanı  Erdoğan, ““Şu anda hemen yanı başımızda da gördüğümüz gibi enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirlenmiştir. Gaziantep’te ise 944 bina yıkılmış bunun yanında 1415 vatandaşımız vefat etmiş, 10 bin 395 vatandaşımız ise yaralanmıştır.” ifadelerini kullandı.
Bir kez daha depremin etkilediği şehirlerde vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarla sahada olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız olarak hedefimiz bir yıl içerisinde yıkılan binaların yerine, konutlarımızı zemin artı 3-4 kat olmak üzere inşa etmek. Bunun yanında da yapılacak olan hasar tespitle şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10’ar bin lira nakdi yardım yapacağız ve bu nakdi yardımla bu geçiş sürecinin en azından sıkıntılarını biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konteynerlerin kurulması yönündeki çalışmaların devam ettiğini, yurt dışından gelecek konteynerler de olduğunu dile getirerek, “Gelecek konteynerleri de yine bu 10 ilimize dağıtacağız. Bunun yanında karavan çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bazı bölgelerde de karavanlarla yine sıkıntıda olan vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını gidermenin gayreti içerisinde olacağız. Bu arada süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım, benim halkım asla prim vermeyecektir.” diye konuştu.

Mecliste Bugün Yapılacak Oylamayla Olağanüstü Hal Yürürlüğe Girecek

Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3 ay süreyle ilanı ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bugün çalışma yapılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan, “Cumhurbaşkanı olarak ben şu anda adımı attım ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugün Mecliste yapılacak oylamayla birlikte de olağanüstü hal yürürlüğe girmiş olacak.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Olağanüstü Hal Kanunu’nun neler getireceğine ilişkin de şunları kaydetti:
“Bu ne getirecek? Bu Türkiye’de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına, fesat gruplarına karşı olağanüstü hal ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacaktır. Bununla birlikte bazı yerlerde maalesef bakıyorsunuz marketlere, alışveriş merkezlerine yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına olağanüstü hal ile müdahale etme imkanını devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak, yakalayacaktır.
Tüm basın mensubu arkadaşlarıma, tüm halkıma bu hassasiyeti gösterdikleri için, bu konuda bizlere gerekli güveni verdikleri için, yardım desteği verdikleri için şahsım, Kabinem, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Şunu hiç endişe etmeyin biz bugüne kadar Van’da, o devasa depremi nasıl atlattıysak, Bingöl’de nasıl atlattıysak, Malatya’da, Elazığ’da o malum depremleri nasıl atlattıysak, bütün bunların yanında İzmir’deki malum felaketi nasıl atlatıp orada da binaları süratle yaparak sahiplerine nasıl teslim ettiysek aynı şekilde hiç ümitsiz olmayın, bu 10 ilimizde de süratle bunu yapacak ve konut sahiplerine teslim edeceğiz.”
Öte yandan Gaziantep’teki çadır kenti ziyareti sırasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca çocuklar için oluşturulan bölümde de incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocuklarla bir süre sohbet etti.
Başa dön tuşu