Çanlar gelecek felaket için çalıyor

Muz ve sera cenneti Anamur’da su sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Konuyla ilgili Anamur Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada; “Susuz yazlara gebe Anamur” ifadeleri kullanıldı.

Güncelleme 27 Nisan 2022, 19:01

Anamur Çevre Platformu, Mersin’in Anamur ilçesinin ciddi bir su sorunuyla karşı karşıya olduğunu iddia etti. Anamur’un su sorunu ile ilgili yayınlanan bilimsel raporlardaki 2033 yılından itibaren Anamur’un kuraklıkla yüzleşeceğinin belirtilmesinin aksine bu sorunun çok da önce başlayacağını ve Anamur topraklarının çölleşeceğini söyleyen Platform tarafından yapılan açıklamada, “Beton, mermer, maden, baraj, tomruk ve seralar için ormanları yok edilen, suyu başka ülkelere ve HES’lere satılan, ovasını, hatta dağlarını bile kaplayan seralarda çok su isteyen muz bitkisi yetiştirilmesi nedeniyle yer altı suları kontrolsüzce boşaltılan Anamur, bazı kurumlarca hazırlanan raporların aksine 2033’den önce hızla çölleşerek dayanılmaz sıcaklıklarla ve kuraklıkla yüzleşecek” denildi.

“HASTANELER DOLDU”

Anamur’un son iki yıldır kısmen yüzleşmeye de başladığı belirtilen açıklamada, geçtiğimiz yaz, su olmadığı için bazı köylerde, üreticilerin seralarını ve tarlalarını

sulayamadıkları günler olduğu hatırlatılarak, “Şehirde ise akiferlerin boşalması nedeniyle tatlı su kaynaklarına deniz suyu karıştığı için musluklardan yine tuzlu su aktı. Bu yıl ise daha yaz gelmeden kuraklık baş gösterdi ve şehrin suları kirlendiği için musluklardan, köpüklenecek kadar klorlanmış su verilmeye başlandı. Klorlama yapılmadan önce de insanlar mide bağırsak rahatsızlıkları nedeniyle hastaneleri doldurdu” ifadeleri kullanıldı.

“ANAMUR HALKI KENDİ ÖNLEMİNİ ALMAK ZORUNDA”

Tüm bu olumsuzluklara rağmen yetkililerce su kaynaklarının kontrolsüzce kullanımına, kirliliğe, kuraklığa karşı önlem alınmadığı gibi, su kaynaklarını ve ormanları yok eden mermer ve maden ocaklarına da izin verildiği dile getirilen açıklama, şöyle devam etti: “Bunlar yetmezmiş gibi bir de ormanları gençleştirme bahanesiyle 2025 yılının kesim planlarındaki ağaçlar tıraşlama yöntemiyle kesiliyor. Artık baraj ve HES’ler nedeniyle çayı su, denizi kum, seralar nedeniyle ise toprağı yağmur görmeyen Anamur halkı kendi önlemini almak zorunda. Halk ya suyuna, ormanına, torağına sahip çıkacak ya da kendine yeni yaşam alanları aramaya başlayacak!”

SU SORUNU YILLARDIR SÜRÜYOR

Anamur’da daha önce Türkiye’den Kıbrıs’a su taşınması amacıyla inşa edilen ve “Asrın Projesi” olarak lanse edilen Su Temin Projesi kapsamında Dragon Çayı üzerine inşa edilen Alaköprü Barajı’nın yarattığı kirlilik ortaya çıkmış, HES’lerin ve baraj gölü nedeniyle yağmur yağmaz olmuş ve yer altı suları deniz suyundan beslenir hale gelerek tuzlanmıştı. Tuzlu yer altı suyu nedeniyle geçici çözüm olarak tarlasına toprak dökemeyen çiftçiler, üretim yapamaz hale gelmişti Anamur’un yıllardır bitmeyen su sorununa çözüm bulunamazsa, Anamur’un su sorununun önlenemez boyutlara gelip çiftçiliğin yok olacağını belirten çevrecileri, yetkililere çağrıda bulunarak su sorunun bir an önce çözülmesini talep etti.

Başa dön tuşu