Birleşik Kamu-İşten gözaltılara tepki

Güncelleme 13 Haziran 2022, 12:08

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri, TÜİK önünde üyelere yönelik yapılan müdahale ve gözaltıları protesto etti.

Geçtiğimiz günlerde Birleşik Kamu-İş üyeleri basın açıklaması gerçekleştirmek için TÜİK binasının önünde toplanmış, Valilik tarafından Birleşik Kamu-İş üyelerine izin verilmezken polis sert müdahalede bulunmuş ve üyelerden bazıları gözaltına alınmıştı. Gözaltılara ve TÜİK’in açıkladığı verilere tepki göstermek için Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yapan konfederasyon üyeleri, “Yaşasın Birleşik Kamu İş” pankartı açarak,  “Susma sustuk sıra size gelecek”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Birleşik Kamu-İş Mersin İl Başkanı Yakup Tekin, “9 Haziran tarihinde Başkent Ankara’mızda, kurulduğu günden bu yana Atatürk ve cumhuriyet değerlerini kendine yol haritası yaparak emeğin ve emekçinin yanında olan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalarımızla birlikte, bizzat siyasi iktidar tarafından temmuz ayında maaşlarımıza yapılacak zammı belirleyecek olan enflasyon farkını düşük göstererek emekçilerin ekmeği ile oynayan TÜİK’in oyununu bozmak ve gerçek enflasyon oranlarını açıklaması için gittiğimiz Türkiye İstatistik Kurumu önünde, aslında kendilerinin de daha insanca bir yaşam hakkını savunduğumuz güvenlik güçlerimiz tarafından çok sert bir müdahale ile karşılaştık” dedi.

“MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Kamu emekçilerine bu zulmü reva gören, sonucu suç teşkil eden bu emri veren ve uygulayan valisinden güvenlik görevlisine, görevi aslında kamu güvenliğini sağlamak olan kişilerin ve çocuklarının da daha özgür ve daha demokratik bir Türkiye’de yaşamaları için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Tekin, “Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak, bugün tüm Türkiye’de yaşanan bu zulmü protesto ediyor ve emeğimizin, alın terimizin hakkını aramak ve hak ettiğimiz insanca yaşam şartlarını tüm emekçilerin emeklilerin, memurun çiftçinin ve halkımızın alması için, ülkemiz üzerindeki bu karanlık dağılana kadar dün ve bugün olduğu gibi yarınlarda da mücadelemize her alanda kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK ENFLASYON ORANINDA ZAM YAPILSIN”

Yaşanan enflasyon oranının dışında gerçeklere dayanmayan veri açıklayan TÜİK’i referans alan hükümetin, sözde enflasyon oranında zam yaptığını öne süren Tekin, “Sözde enflasyon oranında yapılan zam, eriyen para biriminin sözde telafisidir. Yani zam oranı sıfırdır. Biz gerçek enflasyon oranının üzerinde zam talep ediyoruz. Bu yapılırsa bir nebze olsun yaşam şartlarımızda iyileşme olabilir diyoruz. Haziran ayında, yine doğalgaza yüzde 30, elektriğe yüzde 15 zamlarla girdik. Geçtiğimiz yıllarda, yılda sadece iki kere gelen zam haberlerinden bile rahatsızlık duymaktaydık. Ancak AKP iktidarı, günlük olarak gelen zam haberlerindense, artık aylık zamlara bile yurttaşları razı etmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİLER ALIM GÜCÜNÜ KAYBETTİ”

TÜİK’in çarpıtılmış rakamlarının bile gerisinde seyrederek kamu emekçilerinin günden güne yoksulluğa mahkûm edildiğini vurgulayan Tekin, “Bundan sadece 10 yıl önce en düşük kamu emekçisi maaşı bin dolar civarında seyrederken bugün 400 dolar civarına karşılık gelmektedir. Yıllarını eğitime ve ülkemiz çıkarlarına adamış olan kamu emekçilerinin maaşı diğer para birimleri karşısında, yıldan yıla erimiş ve alım gücünü kaybetmiştir. Sürekli geçmişten medet uman AKP iktidarının, bu hesapla en düşük kamu emekçisi maaşını bugünkü döviz kuruyla en az 17 bin liraya çıkarması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“TÜİK İSTATİSTİKLERİ HAYAL ÜRÜNÜ”

Yurttaşların yaşam deneyimlerini, TÜİK’in açıkladığı işsizlik ve enflasyon verilerinin tam tersini gösterdiğine dikkat çeken Tekin, “TÜİK’in açıkladığı her istatistik gibi işsizlik oranları da hayal ürününden başka bir şey değildir. AKP iktidarının verileriyle oynama kabiliyeti, işsizliği ve halkın gerçek enflasyonunu asla gizleyemeyecektir” dedi.

 

“İKTİDAR CİDDİ ADIMLAR ATMALI”

AKP iktidarının uyguladığı politikaların, işsizliği hafifletecek sonuçlar yaratmasının asla mümkün olmayacağının altını çizen Tekin, şöyle devam etti: “AKP iktidarı ülkeyi yönetmeye devam ettikçe ekonomideki kriz büyümeye ve milyonlarca emekçi açlığa ve işsizliğe mahkûm olmaya devam edecektir. AKP iktidarının akla ve bilime uygun bir şekilde üretim, yatırım ve düzgün bir para politikası üretmemekteki ısrarı son bulmadıkça, ekonomik krize de hiçbir şekilde çözüm üretemeyecektir. AKP İktidarı acilen ciddi ve somut adımlar atmalı ve milyonlarca gencimizin ve yurttaşımızın işsizlik sorununu çözmelidir. Aksi halde, sayıları milyonları aşan kamu emekçileri, emeklileri ve bu halk evinde kaynatamadığı tencerenin, pazarda dolduramadığı filenin, çocuğunun cebine koyamadığı harçlığın hesabını sandıkta AKP’ye soracaktır.”

Başa dön tuşu