Bıçakçılar bayramdan umudu kesti

Güncelleme 5 Temmuz 2022, 14:46

Her yıl Kurban Bayramı öncesi işleri hareketlenen bıçak ustalarının, bu sene yüzleri gülmedi. İşlerin durgun olduğunu söyleyen Bıçak Ustası İbrahim Çeliker, “Kurban Bayramı sebebiyle işlerimizin artacağını düşünüyorduk ama bu saatten sonra inancımız kalmadı” dedi.

Kurban Bayramı’nın en çok etkileyeceği sektörün başında bıçak ustaları yer alması gerekirken işler istenilen doğrultuda gitmedi. ‘Bitpazarı’ olarak da bilinen Mersin Tarihi Zafer Çarşısı’nda 43 yıldır bıçak ustalığı yapan İbrahim Çeliker, bayram öncesi işlerin artmasını beklerken sinek avladıklarını söyledi. Yaşadığı sıkıntıları anlatan Çeliker, “Toplum olarak alım gücümüz azaldı, müşterilerimizin birçoğunu buralarda göremez olduk. Her geçen gün gelen bu zamlar herkesin belini büktü” dedi.

ENFLASYON ARTTI ALIM GÜCÜ AZALDI

İş hayatı boyunca ilk defa bu denli büyük bir ekonomik kriz geçirdiğini söyleyen Çeliker, “Enflasyonun artması tüm işlerimizi etkiledi. Bu zamlar yüzünden vatandaşımızın alım gücü yok, buraya gelemiyorlar. İşimizin devamlı olarak dönmesinin tek sebebi bıçak bileme olması. Ben 43 senedir buradayım, ömrü hayatım boyunca ilk defa böyle bir olayla karşılaştım. Son 1 yılda zam üstüne zam sebebiyle işlerimiz durma noktasına geldi. Burada işçi çalıştırmıyorum oğlum torunum ve ben çalışıyoruz, bir şey kazanmıyorum ki başka birine de kazandırayım” ifadelerine yer verdi.

 

“KURBAN ALAMAYACAK DURUMA GELDİK”

Müşteri potansiyelinin yüzde 60’a kadar düştüğünü dile getiren Çeliker, “Kurban Bayramı’ndan önce de durumumuz bu şekildeydi, işlerimiz iyi gitmiyordu. Mersin esnafı olarak zaten iki usta kaldık, ömrümüz yetene kadar da bu işi devam ettireceğiz. Nereye kadar dayanırız orasını bilmem. Kurbanı alamayacak duruma geldim. İşlersin böyle olacağını da tahmin edemedik, hiç kimse tahmin edemedi, ne olduğunu bile anlamadan gerilemeye başladık. Mazot 10 liradan 30 liraya çıkarsa kim alabilir? Sen alabilir misin? Ben alamam. 100 liraya aldığım ürünler 200 lira oldu her şeye mi zam gelir ben bu işten hiçbir şey anlamadım. Bu bıçaklardan eskiden yüzlerce toptan alım yapardık şimdi 10 tane dahi alamıyoruz. Bu durumda nasıl kurtuluruz ona bakmamız gerek. Bu gemi böyle yürümez, batarız” şeklinde konuştu.

 

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu