Güncelleme 24 Nisan 2022, 16:50
Başkan Seçer, emek örgütleri olan sendikaların başkan ve temsilcileri ile bir araya geldi. 3 yıllık görev süresi boyunca kenti yönetirken ve kente dair kararlar alırken en çok yararlandıkları alanların bu toplantılar olduğunu ifade eden Seçer, “Burada bir arada olmak aslında demokratik bir reflekstir” dedi. Başkan Seçer, Mersin’i, katılımcı demokrasinin hakim olduğu bir kent haline getirmeye çalıştıklarını vurguladı.
Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nü kuracaklarını bildirdi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, emek örgütleri olan sendikaların başkan ve yöneticileriyle bir araya geldi. Gerçekleştirilen sivil toplum buluşmasında, sendika başkanları ve temsilciler tek tek söz alarak ulaşım, sağlık, eğitim, tarım, üretim kooperatifleri, kültür-sanat gibi kent hakkındaki pek çok farklı alanlardaki taleplerini ve önerilerini Başkan Seçer’e iletti. Başkan Seçer, “Burada bir arada olmak aslında demokratik bir reflekstir. Mersin’i, katılımcı demokrasinin hakim olduğu bir kent haline getirmeye çalışıyoruz” dedi. Başkan Seçer ile fikir alışverişinde bulunan sendika temsilcileri Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, böyle bir toplantıyı düzenlediği için Başkan Seçer’e teşekkür etti.
Kongre ve Sergi Sarayı Meclis Salonu’nda düzenlenen sivil toplum buluşmalarında Başkan Seçer’e Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ali Rıza Özdemir ve Hasan Gökbel ile bürokratlar ve daire başkanları eşlik etti. 3 yıllık görev süresi boyunca kenti yönetirken ve kente dair kararlar alırken en çok yararlandıkları alanların bu tarz toplantılar olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Çünkü kente ve hayata dair ne varsa konuşuluyor. Hayata ve kente dair hizmet etmek, bu hizmeti yaparken doğru işleri, doğru zamanda, doğru mekânda, doğru bir anlayışla yapmak için bu toplantıları çok önemsiyorum” dedi.
Mersin’in barış, kardeşlik ve huzur kenti olduğu vurgusunu yapan Başkan Seçer, kentin bir demokrasi kenti olması için uğraş verdiklerinin altını çizdi ve “Şu anda burada olmamız da aslında onun bir göstergesidir. Burada bir arada olmak aslında demokratik bir reflekstir” dedi. Bir siyasi parti çatısı altında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğini, ancak Belediye Başkanlığı boyunca herkesi kucaklama prensibiyle bu görevi yürüttüğünü belirten Seçer, “Mersin’i; demokrasi, özgürlük, sivil toplumun yönetime mümkün olduğunca katıldığı, katılımcı demokrasinin hakim olduğu bir kent haline getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.
Sivil toplumu önemsediklerini ve birlikte iş yapma arzusu içerisinde bulundukları için birçok çalışmaya imza attıklarını ifade eden Başkan Seçer, bu amaçla belediye idari yapısında değişiklik yaptıklarını bildirdi. Seçer, “Mayıs ayı Meclisimizde bunu Meclis gündemimize getireceğiz. Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nü kuruyoruz” dedi. Seçer, MEDEKA ve TADEKA’da kente dair söyleyecek sözü olan, iz bırakan herkesin deneyiminden faydalanıldığını aktarırken, “MEDEKA, TADEKA ya da bu konseptte kurulacak olan yapıları bu şube müdürlüğümüzün çatısı altında toplayıp ilişkilerimizi daha düzenli ve koordineli hale getirmek istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmasında, önceki yıllarda yapılan katlı kavşaklar ile yakın zamanda yapılan katlı kavşakların maliyetlerini karşılaştıran Başkan Seçer, Anıt Katlı Kavşağı’na 8 milyon dolar ödediklerini anlatırken, Sevgi Katlı Kavşağı’nı 4 milyon 200 bin dolar maliyetle yaptıklarını kaydetti. Seçer, önceki yönetimin açtığı Egemenlik Katlı Kavşağı’nın da 10 milyon dolar maliyette olduğunu vurguladı. Türkiye’de bazı illerde yapılan metro ve katlı kavşakların Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenildiğini de hatırlatan Başkan Seçer, Mersin Metrosu finansman kaynağının kullanılması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan beklenen imzayı anımsattı. Başkan Seçer, “Metro için elimizi taşın altına koyduk, gittik. Ben, zaten 330 milyon Euro’ya bunun ihalesini verdim. Ne kaybettik? Herkes teşekkür ediyor, hizmet yapılıyor. Mersin’in, Belediyenin iyi kaynakları var. İsraf etmeyeceksiniz, zayi etmeyeceksiniz, çaldırmayacaksınız; bunu her ortamda söylüyoruz; yaparız ama hükümetin de adaletli davranması lazım” ifadelerini kullandı. Seçer, Türkiye’nin en genç filosuna sahip olacak Mersin’de “toplu taşımada devrim niteliğinde” çalışmalar yaptıklarını ve önümüzdeki yıllarda oluşacak ihtiyacı giderdiklerini dile getirdi.
Başkan Seçer, toplu taşımada bazı kamu görevlilerinin ve öğretmenlerin indirimli yolculuk talebi konusunda ise indirimli seyahat edecek kişilerin mevzuat uyarınca belirlendiğini hatırlattı. Seçer, Türkiye’de neredeyse en ucuz ulaşımın Mersin’de olduğunu belirterek, “Bizim tarifeler Türkiye’nin en ucuz ücretlerinden” dedi. Öğrencilere ücretin 1 TL olduğunu ve Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmadığını hatırlatan Seçer, “Ben isterim bedava olsun. Sağlık, ulaşım özellikle bebeklerin, çocukların beslenmesi; sosyal devlet öncelikle bunlarla ilgilenen devlet yapısıdır. Biz sosyal belediyecilik yapıyoruz. Mevcut imkanlar dâhilinde en çok bütçe ayırdığımız konuların başında sosyal politikalar var. Bu uygulamaları daha da iyileştirerek devam ettireceğiz” diye konuştu.
Sürdürülebilir olması adına projelerin efektif yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Seçer, “Daha efektif, daha mantıklı, sürdürülebilir işler yapmak lazım. ‘Ben bugün varım yarın yokum. Bugünü kurtarayım, oya tahvil edeyim’ dersen, maalesef Türkiye bu noktada oluyor. Oysa öyle temeller atalım ki; bu mekanizma tıkır tıkır dönsün. Biz tam da bunun için çabalıyoruz. Bizim tüm projelerimiz böyle… Tarım projelerimiz de böyle, hayvancılık projelerimiz de böyle” dedi.
“Sizin, ‘oraya biraz bakın’ dediğiniz yerlerde zaten biz varız”
Sendikacıların, özellikle çalışan annelerin ihtiyaçlarının başında gelen kreş talebini dile getirmesi üzerine Başkan Seçer, yapımı süren kreşler hakkında da bilgi verdi. Tarsus’ta yeni bir kreş yaptıklarını belirten Seçer, “Hep zannediliyor ki biz sadece Yenişehir’de çalışıyoruz. Oysa sizin görmediğiniz yerlerde; yani sizin de ‘savunun’, ‘oraya biraz bakın’ dediğiniz yerlerde zaten biz varız. Gidin Çay Mahallesi’ne… İçme suyu şebekesini yaptık… Bizim görev alanımız değildi ama oranın yolunu yaptık. Alt belediye yapamadı diye, girdik yolu yaptık. Şu anda Çilek Mahallesi’nde çalışıyoruz, içme suyu şebekesi ve yol yapıyoruz. Biz her yere gidiyoruz. Bize oy verene de vermeyene de, mezhebine de meşrebine de asla bakmıyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Seçer, hiçbir konuşmasında ve ortamda Mersin’in ve Büyükşehir Belediyesi’nin güçsüz olduğunu söylemediğini ifade ederek, bir yandan mali disiplini sağlarken bir yandan da yatırımlar yaptıklarını ve tüm ilçelere ayrımsız hizmet götürdüklerini söyledi.
“Sosyal politikalar bizim özümüz”
Sendika temsilcilerinin mültecilere ve tarım işçilerine hizmetlerini de sorduğu Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin Uyum Merkezi’nden söz ederek, çocuklara ve hamile annelere yönelik verdikleri birbirinden farklı hizmetleri aktardı. “Bu sosyal politikalar bizim özümüz. Ben halkçı bir belediye başkanıyım. Ben Mersin’in sosyolojisini bilerek belediye başkanı oldum” dedi.
Başkan Seçer, Tarsus Gençlik Kampı’nda Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın günlük 1000 öğrenciyi ağırladığının bilgisini vererek, hedef kitlelerinin yoksul ve varsıl ailelerin çocuklarına hizmet etmek olduğunu vurgulayarak, “Biz dokunmazsak böyle bir imkanı yok bu insanların” diye konuştu.
Evde Sağlık ve Bakım hizmetleri konusunda da konuşan Seçer, “Bunlar yol yapımı, altyapı yapımı kadar önemli. Ben halkçı bir belediye başkanıyım. Benim için öncelenen ilk etapta hemşehrilerimin azami insani koşullara eriştirilebilmesi. Tabi ki kentin yapısal sorunları, altyapısı, yatırımları, daha modern bir kent olması için gerekli paraların harcanmasını sağlayacağız. Hiçbir sorun yok. Ama bir tarafta insanlar aç açık kalmışken istediğiniz kadar yol yapın, bina yapın, hiçbir kıymeti yok” dedi.