Güncelleme 22 Temmuz 2022, 15:35
Başkan Gültak, Akdeniz Belediyesi tarafından restorasyonla yenilenen Tarihi Çiçek Pasajı ve Şevket Sümer Mahallesi 142. Cadde örneklerini hatırlatarak, Tarihi Kasaplar Çarşısı’nın restorasyon projesinin de çarşı esnafının mağdur olmadan uygulanması amacıyla, konunun Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelmesi ve Başkan Vahap Seçer’e restorasyon için yetki verilmesi gerektiğini belirtti.
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak restorasyon projesi kapsamında kamulaştırılacağı iddiaları ile gündeme gelen Kasaplar Çarşısı ve Balık Pazarı’nı ziyaret ederek burada faaliyet gösteren esnaflarla bir araya geldi. Esnafın eleştiri ve önerilerini dinleyen Başkan Gültak; konunun Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin son Meclis toplantısında dile geldiğini ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, adı geçen çarşı esnafının hiçbir sıkıntısı olmadığını deklere ettiğini, ancak kendisinin müdahale ettiğini belirterek şöyle konuştu;
“Bizler de varız, yetkiyi veririz”
“Amacım polemik yaratmak değil fakat bana gelen haberler ve beni ziyaret eden çarşı esnafının anlatımları, durumun öyle olmadığını yansıtıyor. İsterseniz esnaf arkadaşlarımızla bir daha görüşün, randevu verin’ dedim. Eğer çok yoğunsanız, bürokratlarınızla bu konuyu tartışın çünkü konu hoş değil, Konuyu Meclis’e getirin; Meclis size yetki versin. Bizler de varız, yetkiyi veririz. Restore et, restorasyon masrafını belediye ödesin dedim. Belediye Başkanlığının değil ama Meclisinin yetkisi var. Fakat Sayın Seçer, ‘Meclise ihtiyaç yok’ dedi. Neden yok diyor? Konuyu Meclis’e getirdiğinde, esnaftan restorasyon ücreti alamayacak. Esnafla yapacağı pazarlıkta eli zayıf düşecek.”
“Esnafla cebelleşmenin gereği yok”
Konuşmasında, belediye başkanlarının kamulaştırma yetkisinin olduğunu da hatırlatan Başkan Gültak, “Kamulaştırma sürecinde sizleri çağırmak ve bir fiyat teklifi vermek zorunda. Siz fiyatı kabul etmezseniz mahkeme süreci başlar. Mahkemenin sonucunda bilirkişi süreci olur, buradaki mahkeme karar verir, bölge idare mahkemesine gider, onun da üstü var. Uzar da gider… Sonuçta bilirkişinin vermiş olduğu fiyat üzerinden mahkemenin kararı neyse o fiyatı vermek zorunda. Ondan sonra sizin malınızı satın alabilir. Tabi kamulaştırırken de özellikle kamu yararı yönünden mantığının olması lazım. Evet, gerçekten zor bir iş, kolay değil, fakat esnafla da cebelleşmenin bir anlamı yok” diye konuştu.
“Hukuki ve demokratik yollardan hakkınızı arayın”
Akdeniz Belediyesi tarafından Çiçek Pasajı ve 142. Cadde üzerinde gerçekleşen restorasyon projelerini örnek gösteren Başkan Gültak, şöyle konuştu; “Çarşı esnafı beni ziyaret edip bilgilendirdiği için ben de onların hakkını savunuyorum. Fakat konunun asıl savunucuları sizlersiniz. Demokratik yollardan hakkınızı arayacaksınız. Kimse size baskı yapamaz, yanınızda dururum” ifadelerini kullandı.
“Geçen 3 buçuk seneyi kaybettik”
“Hamam Sokağı, Balık Pazarı, Kasaplar Çarşısı, Çamlıbel ve Karaduvar Mahallesi ile ilgili Büyükşehir’de bizim, 3 sene öncesinden 4 tane yazımız var” diyen Başkan Gültak; “Bu yazıların hepsine de ret yedim. Halkın içinde gezen benim, vatandaş bana hesap soruyor. Çamlıbel esnafına mektup da yazdım. Belediye olarak bu projeleri yapmak istiyorum, ama yapamıyorum, yetki verilmiyor, bunu bilecek vatandaş. Sonuçta 3 buçuk sene gibi bir süremiz kayboldu gitti” şeklinde konuştu.
“Kasaplar çarşısı esnafının balık pazarı esnafından farkı ne?”
Kasaplar Çarşısı esnaflarına hitaben; “Büyükşehir Belediye Başkanı’nın hesabında siz yoksunuz. Siz hesapta olmadığınız için de işi yokuşa sürüyor” diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Gültak; şöyle konuştu; “Balık Pazarı esnafı ile sıkıntısı var mı? Yok. Orayı restore edecek. Para istemiş mi onlardan? Hayır… Peki, sizin ne farkınız var? Meclis toplantısında da gündeme getirdim; ‘Bana, 20’ye yakın esnaf şikâyet için geldi’ dedim. Bürokratlarına sordu, ‘Var mı şikâyet?’ diye. ‘Yok’ dediler. Peki, ‘Şikâyet yok ise bu insanlar neden yanıma geldi’ diye sordum; ‘Konuyu tekrar görüşün’ dedim.
Bu sırada Sayın Seçer; ‘Ben kamulaştıracağım, kamulaştırmak istemeyenlerin de restorasyon ücretini kendilerinden isteyeceğim’ dedi. Ben de öyle olamayacağını, konunun Meclis’e getirilmesini istedim. Cumhur İttifakı olarak destek vereceğimiz de söyledim. ‘Bütçesini oluştur, vatandaştan 1 lira alma, restorasyon ücretini belediye ödesin’ dedim. Fakat Sayın Seçer, ‘Meclise gerek yok’ dedi. Kasaplar Çarşısı esnafı olarak sizin yapmanız gereken demokratik ve hukuki yollarla hakkınızı aramanızdır.”