Bakan Kurum,’ Ehil olmayan ellerde heba edilen Akdeniz’in çehresi, ehil ellerde değişmeye başladı’

Güncelleme 20 Mayıs 2022, 20:48

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılımıyla, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Akdeniz ilçesine bağlı Barış Mahallesi’nde başlayan kentsel dönüşüm projesi temel atma töreni ile birlikte kente kazandırılan bir dizi yatırım ve projenin temel atma töreni gerçekleşti.

Törene katılan Bakan Kurum; “Akdeniz; şehrin merkezinde olmasına rağmen ehil olmayan ellerde heba edilmiş, ideolojik kaygılarla kaderine terk edilmişti. 2019 yerel seçimlerinden sonra ilçemiz ehil ellerletanıştı. Bu tarihten itibaren, işi bilen yöneticilerle çehresi değişmeye başlayan Akdeniz modern bir kent haline geldi” dedi.

Barış Mahallesi kentsel dönüşüm alanında gerçekleşen ve mahalle sakinlerinin de büyük heyecanla katıldığı temel atma törenine ayrıca; AK Parti Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan ve Ali Cumhur Taşkın, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, AK Parti ve MHP İl ve ilçe yöneticileri, Cumhur İttifakı’na mensup belediye başkanları, İller Bankası ile TOKİ yetkilileri katıldı.

“Heba edilen Akdeniz’in çehresi, ehil ellerde değişmeye başladı”

Temel atma ve toplu açılış töreninde bir konuşma yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bugün Mersin’imizde sosyal konuttan futbol sahalarına, çok amaçlı spor alanlarından, içme suyu hatlarından, güneş enerjisi santralinden yol düzenlemelerine ve sosyal donatılara kadar birçok eserimizin hep birlikte temellerini atıyor, açılışlarını gerçekleştiriyoruz”dedi.

“Biz Mersin’imizi, Akdeniz’imizi bu hassasiyetle yeniden imar, inşa ve ihya ediyoruz” diyen Bakan Kurum, şöyle devam etti; “Akdeniz; şehrin merkezinde olmasına rağmen ehil olmayan ellerde heba edilmiş, ideolojik kaygılarla kaderine terk edilmişti. Hamdolsun 2019 mahalli idareler seçimlerinden sonra ilçemiz ehil ellerle, sosyal belediyecilikle, gönül belediyeciliğiyle tanıştı. Bu tarihten itibaren ehil ellerde, işi bilen yöneticilerle çehresi değişmeye başlayan Akdeniz, köhne bir bölgeden modern bir kent haline geldi. Yeni yatırımlarla ilçemizi güzelleştirmeye, vatandaşlarımızın refahını artırmaya ve gençlerimize sağlıklı ve yeşil bir Akdeniz bırakmaya devam edeceğiz. Açılışlarımız ve temel atma törenlerimiz, bu kararlılığın göstergesidir.”

“Barış Mahallesi’nde örnek bir yaşam alanı yükselecek”

Bakan Kurum; Mezitli’de 262 sosyal konut, Gülnar’da 205 konut, cami ve ticaret merkezi, Akdeniz’de futbol sahaları ile çok amaçlı spor alanları ve yol düzenlemeleri, Erdemli’de 3 kilometre uzunluğundaki Çeşmeli kanalizasyon ikmal inşaatıile 130 kilowat güneş enerjisi santralinin açılışlarını yaptıklarını hatırlatarak; “Barış Mahallemizde de bugün 415 konut, 50 dükkân, cami, kreş, ticaret kültür merkezinin temelini hep birlikte atıyoruz. Barış Mahallemizin sakinlerinin bizden talepleri vardı. Vatandaşımızın talep ve sorunlarına hiçbir zaman kayıtsız kalmadık. Çocuklarımızın daha iyi yaşamasını, gençlerimizin spor yapabilecekleri donatılara kavuşmasını istedik. Barış Mahallemizin sakinleriyle de istişare ederek altyapıdan üstyapıya dört başı mamur bir kentsel dönüşüm projesi hazırladık. Bugün de hamdolsun verdiğimiz sözü tutmanın mutluluğunu yaşıyor ve temelleriniatıyoruz. Burası tamamlandığında sıcak yuvalarıyla, çocuklarımızın cıvıl cıvıl oynayacağı yeşil alanlarıyla, bereketli kazançların yapılacağı işyerleriyle örnek bir yaşam alanı olacak”şeklinde konuştu.

“Mersin’de tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştiriyoruz”

“Mersin’de tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştiriyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Bakan Kurum, şöyle devam etti: “Bu kapsamda Çay Mahallesi’nde 416 konut, 1 ticaret merkezi, 1 cami ve 36 dükkânı inşa ve imar çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. İnşallah Temmuz ayı içerisinde anahtar teslimlerine başlayacağız. Bugün burada bir müjdemizi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. İnşallah Toroslar ilçemizde de TOKİ Başkanlığımızın eli ile camilerinden kültür merkezlerine, yeşil alanlarından spor merkezlerine, dükkanlarından okullarına kadar pek çok sosyal donatıya sahip yaklaşık 500 konutluk projemizin inşasına en kısa sürede başlayacağız. Toroslar’da oturan bütün kardeşlerimiz için hayırlı olsun.”

“Mersin’e 6 millet bahçesi projesi daha var”

Bakan Kurum; Mersin’deki yeşil alan miktarını artıracak ve vatandaşlara yeşil bir nefes alanı oluşturacak toplam büyüklüğü 375 bin metrekare olan 6 millet bahçesi projeleri daha bulunduğunu belirterek; “Bunlardan Akdeniz Hamidiye Mahallesi’nde yer alan Mersin Millet Bahçesi’ni ve Mezitli Tece Mahallesi’nde yer alan Muzaffer Yalçıntaş Çamlık Mesire Alanı Millet Bahçesi’ni açtık. 4 millet bahçesinin projelendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Yine bin 155 konut, 86 dükkân, 3 cami, kreş, ticaret ve kültür merkezi, hükümet konağı, ticaret merkezi ve DSİ sulama inşaatının yapımını sürdürüyoruz.

Tüm bu projelerle Mersin’in çevresini, doğasını koruyor, evlerini, dükkânlarını yeniliyor, ekonomisine, istihdamına katkı sağlıyoruz. Mersin’i, şehirlerimizi kültürüyle, mimarisiyle, tarihiyle, insanıyla geleceğe taşımak bizim boynumuzun borcudur. Bu borcu ödemek için milletimizin bize nerede ihtiyacı varsa, milletimiz bizden nerede olmamızı istiyorsa biz orada oluyoruz. Nitekim Elazığ, Malatya’da deprem oldu oradaydık. Kastamonu, Bartın ve Sinop’taki sellerde milletimizle beraberdik. Antalya ve Muğla’daki yangınlarda çocuklarımızın, annelerimizin, ormanlardaki canlarımızın imdadına koştuk. Bundan sonra da hep milletimizin yanında durmaya, milletimizle birlikte ülkemizi geleceğe taşımaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Başkan Gültak; “Devrim niteliğinde projeler gerçekleştiriyoruz”

Barış Mahallesi’nde 415 daire ve 50 dükkândan oluşan kentsel dönüşüm projesi ile Çay Mahallesi’nde tamamlanan 416 toplu konut için düzenlenen temel atma ve açılış töreninde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak; sözlerine, Mersin ve Akdeniz’in değişimi ve dönüşümünde verdiği destekler için Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Bakanlara teşekkür ederek başladı.

“Biz bugün burada, sadece kentsel dönüşüm projeleri için bir temel atma töreni yapmıyoruz” diyen Başkan Gültak; “Bugün burada Mersin ve Akdeniz için devrim niteliğinde bir tören gerçekleştiriyoruz. Çünkü Mersin’in merkezinde gördüğünüz bu alanlarda, yıllardır hiç kimse bu projeleri başlatamadı” dedi.

“Bu sadece başlangıç, startı yeni verdik”

Çay Mahallesi’nde yapılan toplu konutların tamamlandığını, Barış Mahallesi’nde de yeni konutların yakın tarihte yükseleceğini kaydeden Başkan Gültak, kentsel dönüşüme farklı mahallelerde yaşayan birçok vatandaştan talep geldiğine dikkat çekti. Başkan Gültak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu sadece başlangıç. Filmin sonu değil, startı yeni verdik. Buraları adeta mezbelelikti. Kadınlarımızın, gençlerimizin, çocuklarımızın ezildiği, hizmet alamadığı, altyapısı olmayan, her yağmurda evleri su basan alanlardı.

Şimdi ise devletimizin, hükümetimizin, bakanlarımızın sayesinde altyapısı olan, kreşi, camisi, kültür merkezi, doğal gazı olan yepyeni binalara sahip olacağız. Biz Barış’ta şu an hak sahiplerinin yüzde 90’ının üzerinde ile anlaşmış durumdayız ki bu rakam rekordur. Çay Mahallesi’nde de ön görüşmelerimizde yüzde 80’ler civarında olumlu geri dönüşler aldık. Göreve geldiğimizde bu projelerimizi anlattığımızda, birileri ‘hayal’ diyordu. İşte bugün o hayaller gerçeğe dönüşüyor. Akdeniz ilçemizi; Devletimiz, Hükümetimiz ve Bakanlıklarımızın sağladığı desteklerle değiştirmeye, dönüştürmeye ve geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz. Millet Bahçemizin yapımında, TOKİ yatırımlarında ve birçok konuda bizleri yalnız bırakmayan Sayın Murat Kurum Bakanımıza, Sayın Lütfi Elvan Bakanımız ve bizleri yalnız bırakmayan Sayın Milletvekillerimize, en başta da Dünya Lideri Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.”

Konuşmaların ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mersin Milletvekilleri ve Belediye Başkanları, protokol üyeleri ile Barış Mahallesi’nde yaşayan çocukların katılımıyla; Barış Mahallesi kentsel dönüşüm projesi, Çay Mahallesi’nde yapımı biten toplu konutlar ile birlikte kentte gerçekleşen çeşitli altyapı yatırımları ve spor tesisleri ile işyerlerinin toplu temel atma ve açılışı, okunan duaların ardından butonlara basılarakgerçekleşti.

 

 

 

Başa dön tuşu