Ankara Devlet Tiyatrosu Yapımı “Cimri” 3 Gösterimle AKM’de

Güncelleme 3 Ağustos 2022, 00:08

Parayı temel değer ve iyi yaşamın tek ölçütü sayan anlayışa ustalıklı bir eleştiri getiren Molière’in ölümsüz eseri Cimri, Işıl Kasapoğlu rejisörlüğünde ve Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncularının başarılı performanslarıyla Atatürk Kültür Merkezinde sahnelenecek. 

 

Fransız tiyatro devi Molière’in ölümsüz eseri Cimri, 4-5-6 Ağustos tarihlerinde Ankara Devlet Tiyatrosu yapımıyla AKM Tiyatro Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. Sabahattin Eyüboğlu’nun Türkçeye kazandırdığı ve dünya tiyatro tarihinin en çok sahnelenen oyunları arasında yer alan Cimri’nin rejisörlüğünü tiyatronun usta ismi Işıl Kasapoğlu üstleniyor.

 

Tiyatro seyircisini yüzyıllardır ayrıcalıklı kesimlerin para sevdasına güldüren Cimri, Paris’in burjuva kesiminin çılgınlık düzeyindeki para tutkusunu alaya alıyor. Molière’in “Dünyadaki insanların en az insan olanı, yeryüzündeki canlıların en katı yüreklisi, pintilerin en pintisi” diyerek anlattığı başroldeki Harpagon karakterine ise, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt hayat veriyor. 

 

Dekor tasarımının Hakan Dündar'a, kostüm tasarımının Funda Karasaç'a, müziklerinin Kemal Günüç'e ve ışık tasarımının Osman Uzgören'e ait olduğu oyun, güncelliğini koruyan eleştirel öyküsüyle AKM seyircisine unutulmaz bir seyir sunacak.

 

Yüzyılların Eskitemediği Öykü

Keskin hicivlerin ön planda olduğu komedyalarıyla 17. yüzyıldan beri tiyatro sahnelerinin vazgeçilmez yazarları arasında yer alan Molière, Cimri’de güncelliğini koruyan bir öykü anlatıyor. 1600’lerin Parisi’nde şatafatlı bir yaşam süren burjuva sınıfına odaklanan oyun, ayrıcalıklı zümrenin çılgınlığa varan para saplantısını konu ediyor. Zengin kesimin parayı iyi yaşamın tek ölçütü ve temel ahlaki değer olarak gören anlayışını gözler önüne seren oyun, döneminin de ustalıklı bir eleştirisi niteliğinde. 

 

Cimri’de Paris’in dönem zenginleri, yer yer gülünçlüğe ve zavallılığa varan tiplemeler olarak sahneye taşınıyor. Paradan başka hiçbir şeye değer vermeyen karakterler, özlerine ve çevrelerine yabancılaşmış, acımasız ve yalnız bireyler. İnsanın paraya düşkünlüğünün varabileceği yerleri ustalıklı bir komedi ile buluşturan Molière, izleyiciyi insan doğası üzerine sorgulamalara sürüklerken kahkahalara boğmayı da başarıyor. 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Başa dön tuşu