Akdeniz’de Gelişimsel Tarama Testi ile Bin 650 çocuğa ulaşıldı

Güncelleme 21 Aralık 2022, 11:40

Akdeniz Belediyesi’nin, 0-6 yaş arası çocuklar için uzman psikologlar eşliğinde uyguladığı ‘Denver II Gelişimsel Tarama Testi’ devam ediyor. Ailelerden büyük ilgi gören ve ücretsiz sunulan test sayesinde uzman psikologlar, bugüne dek bin 650 (1.650) çocuk ve ebeveyn ile ikili görüşmeler yaptı.

Akdeniz Belediyesi’nin, 2019 yılında başlattığı ve ailelerden büyük ilgi gören “Denver II Gelişimsel Tarama Testi” devam ediyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde, Uzman Psikologlar Gülnihal Bilim ve Duygu Ateş tarafından, çocuklara yönelik klinik gözlem yapılıyor. Çocukların gelişiminde büyük önem taşıyan test, belediyeye ait 11 farklı mahallede hizmet veren kültür ve sanat evinde bulunan kreş grubu çocuklarına verilirken, hizmetten duydukları memnuniyeti ifade eden ebeveynler, Akdeniz Belediyesi’ne ve çocukları ile yakından ilgilenen uzman psikologlara teşekkür ettiler.

Aileler, riskli durumlarda sağlık birimine yönlendiriliyor

Uzman psikologlarca uygulanan testte, 0-6 yaş arası çocuklara yönelik klinik gözlem ve görüşme yapılarak, çocuğun bulunduğu yaş dönemine uygun gelişim gösterip göstermediği, gelişimsel gerilik olup olmadığı veya risk faktörü araştırılıyor. Yapılan değerlendirme sonrası ebeveynlere gelişimsel danışmanlık hizmeti de sunuluyor. Test ile hedeflenen amaç, sağlıklı gelişen ve büyüyen çocuklar ve bilinçli ebeveynler yetiştirmek. Nitekim riskli durumlar tespit edildiğinde ebeveynler ilgili sağlık birimine yönlendiriliyor.

Uyum bozuklukları, ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor

Anne-babaların; 0-6 yaş döneminde çocuklarında herhangi bir gelişimsel gerilik veya gecikme olup olmadığını, çocuk okula başlamadan fark edemediğine dikkat çeken uzman psikologlar, çocuk okula başladıktan sonra ise bu güçlük ve sorunların katlanarak arttığına dikkat çekiyor, uyum bozukluklarının, öğrenme sürecinde sorunlar ve aile hayatında olumsuzluklar yarattığını belirtiyor. Nihayetinde erken dönemde saptanamayan gerilik ve gecikmelerin, uyum ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkilediğine işaret ediliyor. Çocukların gelişimi açısından önem taşıyan ve ücretsiz sunulan testten yararlanmak isteyen aileler, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne başvuru yapabilir.

Denver II Gelişimsel Tarama Testi Hakkında…

Denver II Gelişimsel Tarama Testi; aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50’den fazla ülkede uygulanıyor. İlerleyen yıllarda sorun yaşamamak adına 0-3 yaş döneminde sık olmakla beraber, 0-6 yaş arası çocukların gelişimsel takibinin yapılarak gelişimsel danışmanlığın verilmesi büyük önem taşıyor. Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde 2 uzman psikolog sayesinde Akdenizli aileler, bu hizmete ücretsiz ve kolayca ulaşabiliyor.

 

Başa dön tuşu