Güncelleme 15 Mart 2022, 15:03
Akaryakıta gelen üst üste zamlar sonrası zor duruma düşen ulaşım esnafı, “imdat çığlığı”nda bulunarak akaryakıttan alınan vergilerin sıfırlanması ve teşvik verilmesi çağrısı yaptı.
Mersin Şoförler Ve Otomobilciler Odası, akaryakıta yapılan zamlar sonrası taşımacılık yapan taksi, minibüs, otobüs ve kamyon esnafının “İmdat Çığlığı”nı duyurmak için basın açıklaması gerçekleştirdi. Oda binası önünde yapılan açıklamayı, Oda Başkanı Veysel Sarı okudu.
Üst üste gelen zamlar sonrası ulaşım esnafının yaşayamaz hale geldiğini söyleyen Sarı, “Hepimizin bildiği üzere kısa dönem önce 5 TL olan akaryakıtlarımız birdenbire 22 TL’ye, çeşitlerine göre 23 TL gibi rakamlara ulaştı. Bu fiyat artışı inanın biz taksici, kamyoncu, minibüsçü, nakliyatçı, motoru ekibimizi yani ulaşım sektörünün belini kırdı. Yaşayamaz olduk. Evimize ekmek götürmeyi bırakın, evimizden çıkıp duraklarımıza gelecek akaryakıt bulamaz hale geldik. Bizim bu toplantımızda hiç kimseyi yıpratma düşüncemiz yok. Biz ülkemizi seven, vatanımızı seven ve bütün toplumuzun rahat edebilmesi için uğraşan veren bir toplumuz fakat bir taksici sabah evinden kalktığı zaman durağına gidinceye kadar bir yakıt yakıyor. Öyle bir ana geldik ki o yakıtı bulamaz hale geldik” dedi.
“HER ZAM BİZDEN BİR CAN ALIP GÖTÜRÜYOR”
Esnafın işe çıkamaz hale geldiğini belirten Sarı, “Bölgede yaşayan halkımızı, belediyeyi herhangi bir yeri rahatsız etmemek için mini olarak bu toplantıyı yapıyoruz. İstesek bütün yolları tıkayabilir, kontak kapattığımız zaman hayatı durdurma noktasına getirecek kadar güçlü bir sivil demokratik kitle örgütüyüz. Herhangi bir iş için bizim minibüslere binen vatandaşlarımız akaryakıt fiyatlarından etkilemektedir. Yolcu fiyatlarına zam yaptığımızda vatandaşlara yük getirdiğimizin farkındayız ama her zam bizden bir can alıp götürüyor. Yaptığımız zamlar başka insanlara da zarar veriyor. Bizim işimizin düşmesine neden oluyor. Yani biz zam yaptık kazandık anlamı çıkmasın” ifadelerini kullandı.
“İMDADIMIZI DUYUN”
Bir kamyoncunun eskiden 3 bin TL yakıt yakıp İstanbul’a giderken, şu anda 10 bin 12 bin TL akaryakıt masrafı olduğuna dikkat çeken Sarı, “Kamyoncuların götürdüğü meyve sebze, gıda malzemelerin fiyatı kamyoncunun masrafı artıkça artıyor. Akaryakıta gelen zam bütün üreticilerimizi etkiliyor. Onun için sesimize kulak verin, imdadımızı duyun. Gerekli olan önlemleri almanızı, devletimizin idaresinde bulunan kesimlerden önemle rica ediyoruz. Pazardaki meyveyi, elmayı, marulu, salatalığı daha ucuza çekebilmek için bütün harcadığımız evimize götürdüğümüz ev ihtiyaçlarımızın fiyatını düşürebilmenin bir tek yolu vardır. Biz ÖTV, KDV değil hatta mazota teşvik verilmesini istiyoruz. Bizim kullandığımız mazot ucuz olursa taşıdığımız ürünlerde ucuz olacaktır” şeklinde konuştu.