Akaryakıt ve girdi fiyatları balıkçıları da vurdu

Güncelleme 3 Nisan 2022, 16:50

“Batıyoruz”

Her geçen gün artan akaryakıt ve girdi maliyetleri balıkçıları da vurdu. Özellikle mazot fiyatlarından beli bükülen balıkçılar, teknelerini kapatarak “batıyoruz” diye isyan etti.

Gittikçe derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı toplumun tüm kesimlerini olduğu gibi balıkçıları da etkiledi. Her geçen gün akaryakıta ve malzemelere gelen zamlar sonrası teknelerini kontaklarını kapatan balıkçılar, “Böyle giderse balıkçılık ölecek” diye isyan etti. Mersin’in Akdeniz ilçesi Karaduvar Mahallesi’ndeki balıkçılar, artık denize açılmaktan vazgeçerek teknelerini satılığa çıkarmaya başladı.

“GÜCÜMÜZ KALMADI, BİTİK DURUMDAYIZ”

52 senedir balıkçılık yapan 66 yaşındaki Nejat Almış, balıkçılık yaptığı yıllar boyunca işlerin hiç bu kadar kötü olmadığını söyledi. 4 çocuğuna bakmakla yükümlü olan Almış, eskiden 2 çocuğunu aynı anda üniversitede okuttuğunu ancak şimdi bir çocuğunu bile zar zor okutabildiğini söyleyerek, “Şimdiki durumu izah etmeye gerek yok. Ağ alamıyoruz, ağlar bedavayken şimdi bir ağ altından daha değerli, kurşunu, mantarı yine aynı. Yani gücümüz kalmadı, bitik durumdayız. Biz daha önce bir paket ağı 250-300 TL’ye alıyorduk, şimdi bin 400 bin 500 TL, daha parasını çıkaramadan aldığımız ağ yıpranıp gidiyor. Balığı tutuyoruz ama fiyatını ve hakkımızı alamıyoruz, kar edemiyoruz” dedi.

“BALIKÇILAR TEFECİNİN ELİNDEN KURTULMUYOR”

Borcu olmayan balıkçı olmadığına dikkat çeken Almış, “Hiçbir balıkçının bu durumda tefecinin elinden kurtulma şansı yok. Benim 50 bin lira borcum var. Hiçbir destek de göremiyoruz. Bin lira verdiler. Ne yapacağım bin lirayı? Bir paket ağ bile alamıyorum. Bana onu vereceklerine mazotu ucuz verseler daha faydalı olur” ifadelerini kullandı. Böyle giderse balıkçılığın öleceğini söyleyen Almış, “Daha önce iskelede gündüz tekne olmazdı, hepsi iskelede kalıyor, 20 bin lira satış yaptık, 3 de eleman var, sadece mazot 23 bin lira tutu. Ne yapacağını kimse bilmiyor. Bir günlük balığa çıkmak mazot 700-800 lira, kumanyasıyla bin lira” diye konuştu.

“NEYE YETİŞECEKSİN?”

Artan maliyetler yüzünden borç içinde olduğunu söyleyen 55 yaşındaki Orhan Gündoğdu ise, “Geçen gün 29 litre mazot aldım 700 lira para yaptı. Mantarın tanesi 7,5 lira. Ufak ağ bin 500 lira paketi. Neye yetiştireceksin? 3 çocuğum üniversiteye gidiyor. Daha önce 300 lirayla çıkış yapıyorduk, geçen gün bin 500 lirayla çıktım. 700 lira mazot, bunun kumanyası var, adamın parası var. Balık alamasan bile adamları beslemek zorundasın. Stresten hasta oldum ben. Çoğu zaman boş dönüyoruz. Eskiden dört dörtlüktü, kazanıyorduk, her şey ucuzdu, balık da ucuzdu ama sürümden kazanıyorduk. Şimdi balık almış başını gidiyor ama balık yok. 110 bin lira borcum var. 3 ay çalışamadım hastalıktan, başka gelirim de yok, bir destek de yok” ifadelerini kullandı. Balıkçılara yılda bir kereliğe mahsus verilen bin liralık desteğin hiçbir işe yaramadığını söyleyen Gündoğdu, “Bin lirayla ne yapabilirsin? Tekeyi muayeneye çıkardık geçen gün 10 bin liraya mal oldu. İstanbul’da balıkçılar büyükşehirden destek istediler, tekne ve malzeme bakımı yaptı belediye. Biz de belediyeden destek bekliyoruz, bir boya malzeme yardımı istiyoruz” şeklinde konuştu.

“HERKES TEKNESİNİ SATIYOR

30 yaşındaki balıkçı Tahsin Sürvar da mazot fiyatlarının düşmesi gerektiğini söyleyerek, “Eve ekmek götüremiyoruz. Balıkhaneye 250 bin lira borcumuz var. Bunu ödememiz için çalışmamız lazım ama çalışamıyoruz mazot pahalı, yakıt pahalı, adamların maaşını veremiyoruz. Ağ malzemeleri de çok pahalı eskiden yaptığımız ağ 20 bin liraydı şimdi 100 bin lira. Her şeye zam geliyor. İş kötüye gidiyor, aç kalacağız, destek de alamıyoruz. Herhâlde en son çöp toplayıp çöp satacağız, olacağı bu. Önceden motoru bin liraya yaptırıyorduk şimdi 7 bin liraya yapılıyor. Bir günlük balığa çıkmak 10 bin liraya mal oluyor. Bundan birkaç yıl öncesinde güzel balık da vardı, güzel para da kazanıyorduk, mazot ucuzdu, malzeme ucuzdu. Ama şu an her şey pahalı, bir marşa basmamız 2,5-3 bin TL. Böyle giderse balıkçılık ölür çünkü artık herkes teknesini satıyor” dedi.

Başa dön tuşu