Melemez’de şenlik var

Güncelleme 22 Mart 2022, 12:07

1.Mersin Melemez Şenliği, Türkiye’nin tek Giritli Köyü olan Melemez Köyü’nde başlıyor.

Türkiye’nin tek Giritli köyü olan Akdeniz İlçesindeki Melemez (İhsaniye) Köyü 3 gün boyunca 1. Mersin Melemez Şenliği’ne ev sahipliği yapacak. Edebiyat söyleşileri, doğa gezisi, müzik dinletileri, yazar buluşmaları, çevre temizliği, kitap sergileri, serbest kürsü,  tarih anlatımlar ve yöresel ürün tanıtımları gibi onlarca etkinliğin yapılacağı şölenin onur konuğu Yazar Cevat Çapan olacak. Akdeniz Opera ve Bale Kulübü (AKOB), İçel Sanat Kulübü ve Melemez Derneği işbirliğinde Mersin Büyükşehir ile Akdeniz Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilecek olan Melemez Şenliği’ne Mersin Büyükşehir Belediyesi 3 gün boyunca otobüs kaldıracak.

“MERSİN’E ÖNEMLİ ETKİNLİKLER KAZANDIRDIK”

Şenlikle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla İçel Sanat Kulübü’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Etkinlik Koordinatörü ve AKOB Derneği Başkanı Fazıl Tütüner, “Mersin’e 32 yılda önemli etkinlikler kazandırdık ve bunların birçoğu gelenekselleşti. Bir güzel etkinliği daha yapacak olmanın sevincini yaşıyoruz. 25-26 ve 27 Mart’ta Melemez Köyü’nde 3 gün sürecek etkinlikler düzenleyeceğiz. Şimdiye kadar bir gün düzenlediğimiz etkinliklerimizi şimdi cesaret alarak 3 gün yapacağız. 3 gün içinde çocuklara yönelik resim atölyesinden başlamak üzere yetişkinlerin doğa yürüyüşleri ve kültür gezileri, Melemez köyünün ve çevresinin tarihi, coğrafyası, botanik bitki örtüsü ve bunun opera sanatçılarının 3 gün arka arkaya verecekleri dinleti, koro ve Girit Mutfağı ile ilgili yiyeceklerin sunulmasının yanında Girit şarkılarının söylenmesi gibi renkli etkinliklerle birlikte olacağız. Serbest kürsü adı altında isteyenleri o gün konuşturacağız” ifadelerini kullandı.

“GENİŞ BİR AKSİYON OLACAK”

İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın ise Melemez ile ilgili geçmişte yapılan birçok aktivite yapıldığını hatırlatarak, “Burada ilk defa doğa ile bilimin, sanatın, edebiyatın buluştuğu geniş bir aksiyon gerçekleşecek. Bizde bunun ilkini yaşayacağız. Plastik sanatlardan edebiyata, bilime, kültüre, sanata dair, sanatın içinde resim ve müzik alacak. Doğa gezileri olacak. Geniş bir katılımla gerçekleştireceğiz. İyi bir organizasyon olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“GÜZEL BİR İVME YAKALADIK”

Şenliğin Kültür Sanat Danışmanı Baha Sadık Akıner de şenlikle ilgili 1 yıl boyunca çalışma yaptıklarını dile getirdi. Güzel bir ivme yakaladıklarını belirten Akıner, “Yazar buluşturması için çeşitli yazarlarla temas kurduk. Onur konuğumuz 90 yaşındaki Cevat Çapan’a ulaştık. Mersin’i sevdiğini ve katılmak istediğini söyledi. Eşi Gönül Çapan ile katılacaklar. Başka yazarlarımız ve akademisyenlerimizde festivale katılacak. Okuryazar buluşmaları gerçekleştireceğiz. İmza günleri olacak” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ KONUKLARI MELEMEZ’DE AĞIRAYACAĞIZ”

Melemez Kültür Derneği 2. Başkanı ve İhsaniye Mahalle Muhtarı Zehra Yılmaz da “Bunun bir nebze olsun önüne geçmek için kurduğumuz Melemez Derneği aracılığı ile birçok devlet projesi ve günübirlik ot festivalleri ile kendimizi anlatmaya, folklorumuzu, kültürümüzü tanıtmaya çalıştık. 3 günlük festivalde bilimi, sanatı ve birçok önemli konuğu Melemez’de ağırlayacak olmanın gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Başa dön tuşu