KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vali Pehlivan’ı ziyaret etti

Güncelleme 27 Temmuz 2022, 13:02

Bir dizi ziyaret ve görüşmelerde bulunmak üzere Mersin’e gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vali Ali Hamza Pehlivan’ı ziyaret etti.
Valilikte gerçekleşen ziyarette KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Valilik Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından Valilik Makamına geçti.
Ziyarette konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’ye Kuzey Kıbrıs Türk halkının selamlarını getirdiğini ifade ederek, KKTC olarak Türkiye ile olan ikili ilişkileri çok önemsediklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tatar; “Ziyaretimiz kapsamında Taşucu’nda bulunan Abdülhamid Han Sondaj Gemisini ziyaret ettik. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi hakkında bilgiler aldık. Mavi Vatan’da KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti’nin birlikte hareket etmesi çok önemlidir. Hakkımızı, hukukumuzu, deniz etki alanlarındaki etkinliğimizi ve varlığımızı sürdürmek için bu çalışmalar çok önemlidir. Akdeniz’deki doğalgaz ve petrol çalışmalarının hayırlı olmasını temenni ediyorum’ dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile asırlardır denize dökülen içme suyunu denizin altına döşenen borularla Anamur’dan KKTC’ye götürmeyi başardıklarını belirten Tatar, ‘ Kıbrıs halkına temiz içme suyunun ulaştırılması bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Sizlerle böyle muhabbet etmek, gönül birliği, kader birliği kurmak, bütün bunları tekrar ifade edebilmek bizim için büyük bir bahtiyarlıktır, zenginliktir. Dolayısıyla şahsım ve tabii ki Kıbrıs halkı adına sizlere ve bu bölge insanlarına sevgi, saygı ve minnet duygularımı ifade etmek istiyorum’ dedi.
20 Temmuz’da Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yıl dönümüydü. Bu yarım asır da çok şeyler yaşandı. Doğu Akdeniz’deki hakimiyetimizin sağlanmasında Kıbrıs Barış Harekatı’nın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha değerlendiriyoruz.
Tatar, ‘Çeşitli boyutlarıyla Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliklerinin yapılması hem Kuzey hem Güney Kıbrıs’a büyük hizmet büyük yarar sağlayabilir. Dolayısıyla biz her zaman bütün bu milli duygularımızı ve milli çıkarlarımızı ifade ettikten sonra Kıbrıs’ta makul sürdürülebilir iki tarafın da yararına olabilecek bir anlaşmadan yanayız, biz barışın devamından yanayız.  Doğu Akdeniz’deki varlığımızı sürdürmemiz bakımından kesinlikle Kıbrıs’ta her ne hal ve şartta olursa olsun mutlaka Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün devamı, Türk askerinin de caydırıcı güç olarak orada bulunması bizler için kırmızı bir çizgidir. Hayati öneme haizdir. Dolayısıyla bir kez daha burada bulunmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. “dedi.
Ziyarette konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan, “Hem şahsım hem Valiliğimiz hem de Mersinli hemşerilerimiz adına hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum. Sizleri Mersin İlimizde ağırlamaktan dolayı ziyadesiyle mutlu olduk. Siz de ifade ettiniz, önceden belirlenen programınızı Şehidimizin cenaze törenine göre revize ettiniz. Birlikte ziyaretlerine gittiğimiz şehit ailemiz adına da ayrıca şükranlarımızı sunuyoruz.  Geçtiğimiz hafta Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yıl dönümü programları çerçevesinde biz buradaki Kıbrıslı hemşerilerimizle bir araya geldik. Diğer zamanlarda da mütemadiyen görüşüyoruz bundan sonra da bir araya geleceğiz. Görüşmelerimizde şunu ifade ettik; Türkiye’de bütün illerde muhakkak Kıbrıs’ta görev yapmış, harekata katılmış gazilerimiz, vatandaşlarımız var. Mersin’in Kıbrıs’a yakın olması itibari ile hem fiilen oraya giden, mücadele eden hem de orada yaşayan, oradan gelip burada yaşayan hemşerilerimiz var.  Kıbrıs’taki soydaşlarımız ile çok güçlü gönül bağlarımız var. Zatıaliniz K.K.T.C’de bu bağları daha da kuvvetlendirmeye çalışıyorsunuz. Türkiye’mizde de Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde bu gönül köprüleri işte su köprüleri gibi somut köprülerle pekişiyor,güç kazanıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak Kıbrıslı vatandaşlarımızla temeli çok geçmişe dayanan bir iş birliği içerisindeyiz. Adada geçmişte yaşananlar, oradaki soydaşlarımıza karşı ortaya konulan tavırlar, sanki biz millet olarak oraya yeni gitmişiz yaklaşımıyla Kıbrıs Barış Hatekatı öncesindeki yıllarda bir mezalime dönüşmüştü. Halbuki biz orada yaklaşık beş asırdır varız. İnşallah bundan sonra da var olmaya devam edeceğiz.
Kıbrıs deyince bizim yüzümüzde tatlı bir tebessüm oluşur. Biz her zaman hem kalben hem fiilen Kıbrıslı soydaşlarımızın yanındayız. İş birliği ve koordinasyon içerisinde zatıalinizin de ziyaretleriyle pekiştiği şekliyle bu güzel iletişim ortamı inşallah bundan sonra da devam edecektir. Sizleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimizde görmekten, ağırlamaktan mutlu olacağımızı ifade ediyor, tekrardan teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Başa dön tuşu