1 hekim ortalama 300 hastaya bakıyor!

Güncelleme 15 Aralık 2022, 13:48

Genel Sağlık İş Sendikası Mersin İl Başkanı Dr. Gürbüz Şen, hekimlerin günde 250-300’e yakın hasta bakmak zorunda bırakılmasına  göstererek, “İş yükümüz çok fazla, zaruri ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyoruz” dedi.

KALP KRİZİ GEÇİRMİŞTİ

İzmir’de çalışma arkadaşı ile beraber bir gecede 973 hastaya bakan Doktor Uğur Alabaş’ın mesai esnasında kalp krizi geçirip vefat etmesi üzerine gözler acil servislere çevrildi. Mersin’de de Şehir Hastanesi’nde görevli bir acil doktorunun günde ortalama  hastaya baktığı öğrenildi.

ŞEN: “İŞ YÜKÜMÜZ ÇOK FAZLA”

Konuyla ilgili Tanık Haber’e konuşan Dr. Gürbüz Şen, “Günde 3 binin üzerinde hasta girişimiz oluyor. Dolayısı ile iş yükümüz çok fazla. Bir hekime düşen hasta sayısı 200’ün 300’ün üzerine dahi çıkıyor. Uzun uzun sıra kuyrukları oluşuyor. Bu inanılmaz zor ve sıkıntılı bir süreç”

Genel Sağlık İş Sendik Mersin İl Başkanı Dr. Gürbüz Şen, geçtiğimiz günlerde İzmir’de çalışma arkadaşı ile beraber bir gecede 973 hastaya bakan Doktor Uğur Alabaş’ın mesai esnasında kalp krizi geçirmesi olayına ilişkin Tanık Haber’e konuştu. Şen, meslektaşı Doktor Uğur Alabaş’ın aşırı yoğunluktan ötürü yemek yiyemediğini ve şeker hastası olması sebebiyle de kalp krizi geçirdiğini belirterek,  hekim arkadaşımızın başına gelen olay çok üzücüdür. Ama maalesef ki bizler de aynı sorunlar ile karşılaşıyoruz. Mesela kapının önünde sürekli bekleyen hasta olduğu zaman artık stres altına giriyoruz. Arkadaşımız şeker hastası, insülin vurması gerekiyor, yemek yemesi gerekiyor. Ama zaman bulamadığı için bakın başın neler geliyor. İnanın kimi zaman tuvalete gitmekten imtina ediyoruz kapıdaki kalabalığı görünce. Çünkü  asla bitmiyor sürekli olarak barkod okutuluyor. Uzun uzun sıra kuyrukları oluşuyor. Ve siz çok kısa bir süre içerisinde gerçek acilleri ayıklamak ve diğer hastalara da bir şeyler anlatabilmelisiniz. Bu inanılmaz zor ve sıkıntılı bir süreç” şeklinde konuştu.

“24 SAATE 250-300 HASTA BAKIYOR”

Dr. Gürbüz Şen, Mersin Şehir Hastanesi’nin bin 300- bin 400 yetişkin acil, bin 500 çocuk acil ve bunların içerisinde kadın doğum acilinde yer aldığını belirterek, “Günde 3 binin üzerinde hasta girişimiz oluyor. Bu ortama birde hasta yakınları ile beraber gelen kişileri de eklerseniz yaklaşık 10 bin kişinin olduğu bir alanda çalışmak zorunda kalıyor hekimler. Dolayısı ile iş yükümüz çok fazla. Bir hekime düşen hasta sayısı 200’ün 300’ün üzerine dahi çıkıyor  Altını çizerek tekrardan söylüyorum bu rakam sadece 1 hekime düşen hasta sayısıdır. Yetişkin acilde 5 kişi nöbet tutuyoruz günlük bin 500 hasta bakıyoruz, 24 saatin içerisinde ortalama nerden baksanız 250-300 civarı hasta bakıyor her hekim. Size deseler ki aynı cümleyi  dakika içerisinde 300 kişiye kuracaksınız, onlarla da içeride 3 dakika kalacaksınız, ciddi anlamda söylüyorum 100’üncü kişiden sonra ruh haliniz değişir. Bizler bunun yanında hastanın sağlık bilgilerini değerlendirip, kritik hasta değerlendirmesini de yapıyoruz. Hangi birine yetişeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“SAĞLIK POLİTİKALARININ İÇERİSİNDE SAĞLIK YOK”

2 yıllık süre içerisinde Covid-19’a karşı vücutta bir bağışıklık geliştiğine dikkat çeken Gürbüz, “Yine de yüksek riskli kişiler açısından ve hastalığın iş ve iş gücü kaybını önlemek açısından tanısının konması aynı zamanda hasta olan kişilerin önlemlerinin alınması gerekiyor. Ama bu şu anda yapılmıyor. Ne zaman yapılacak? Yaklaşık 1 hafta 10 gün sonra bu hastalıklar iyice yaygınlaştıktan sonra, duyacaksınız ki kamusal alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Hastanelerde var ama kimse takmıyor şu anda. Tedbiri önceden alacaksınız hastalıklar bu kadar yaygınlaşmadan önce. Bu işin asıl amacı olacakları önceden öngörüp ona  göre önlem almaktır. Yoksa hastalıklar yaygınlaştıktan sonra alacağınız önlem pek de bir sonuç vermeyecektir. Türkiye’deki sağlık politikalarının en büyük sorunu budur. Öngörü eksikliği var ve sağlık politikal anın içerisinde sağlık yok” açıklamalarında bulundu.

“MERSİN’DE BİR TANE 2. BASAMAK SAĞLIK HİZMET HASTANESİ VAR”

Mersin’de sadece bir tane 2. Basamak Sağlık Hizmet Hastanesinin olduğuna vurgu yaparak, “Başka hastane yok koca Mersin’de içler acısı bir durum. Adana’ya gidin bakın her yerde hastane var. Mersin’de ise tek bir hastane var oda Toros Devlet Hastanesi. Mezitli’den gidin de Erdemli’ye kadar 1 tane hastane yok. Bulamazsınız. Buna rağmen bir tane eski Devlet Hastanesi boşaltıldı hala boş, yeni yapılmış Çocuk Hastanesi’nin binası boş, sonrada bu kalabalıklar neden oluyor. Olacak tabi ki çünkü siz bürokratik görevleri siyasi olarak atarsanız bunlar olur. Bir ildeki bürokratlar o ilin sorunlarını bilen ve sorunlarına hakim olandır bunları çözmek için o vasfa sahip kişiler olmalıdır. Mersin’in İl Sağlık Müdürleri hep il dışından gelir. Neden, Mersin’de bu işi yapacak bir tane dahi vasıflı kişi yok mudur? Kriter nedir? Mersin’de bu kadar iyi hekimler varken neden onlar değil diyoruz” dedi.

Başa dön tuşu